2024-05-16
Konfitura czereśniowa z wódką
Zatrzymaj smak lata w słoiku! By mieć pewność, że konfitura będzie pachnieć wakacjami i dobrą zabawą, dodaliśmy do niej odrobinę wódki.
SKŁADNIKI
-
1
kg ciemnych czereśni
-
400
g cukru
-
100
ml wódki wiśniowej lub żubrówki
-
1 porcja= 1 słoik o pojemności 250 ml
PRZYGOTOWANIE:
- Czereśnie przebrać i starannie opłukać, po czym wydrylować. Owoce przełożyć do garnka z szerokim dnem i zasypać cukrem. Odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok.
- Czereśnie z cukrem podgrzewać na małym ogniu przez 30-40 minut, mieszając do czasu do czasu. Owoce odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie czereśnie ponownie podgrzewać na niewielkim ogniu przez 30 minut, aż konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu wlać wódkę i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
- Konfiturę przelać do wysterylizowanych słoików i dobrze zakręcić. Odstawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Sprawdź też przepis! Wiśnie w żelu na czerwonym winie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy