• domowa konfitura z czereśni z dodatkiem wódki
2024-05-16

Konfitura czereśniowa z wódką

  • 4 porcje
  • 1 godzina + oczekiwanie
  • na wódce

Zatrzymaj smak lata w słoiku! By mieć pewność, że konfitura będzie pachnieć wakacjami i dobrą zabawą, dodaliśmy do niej odrobinę wódki.

SKŁADNIKI
  • 1

    kg ciemnych czereśni

  • 400

    g cukru

  • 100

    ml wódki wiśniowej lub żubrówki

  • 1 porcja= 1 słoik o pojemności 250 ml

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czereśnie przebrać i starannie opłukać, po czym wydrylować. Owoce przełożyć do garnka z szerokim dnem i zasypać cukrem. Odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok.
  2. Czereśnie z cukrem podgrzewać na małym ogniu przez 30-40 minut, mieszając do czasu do czasu. Owoce odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Następnie czereśnie ponownie podgrzewać na niewielkim ogniu przez 30 minut, aż konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu wlać wódkę i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
  4. Konfiturę przelać do wysterylizowanych słoików i dobrze zakręcić. Odstawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Sprawdź też przepis! Wiśnie w żelu na czerwonym winie

(fot. depositphotos)





Tagi deser, wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.