2025-02-21
Kąski stekowe z masłem czosnkowym na wermucie
Sos z prażonego czosnku z wytrawnym wermutem, masłem i sosem sojowym otacza kawałki steku, dzięki czemu każdy kęs jest wyjątkowy!
SKŁADNIKI
-
900
g steków wołowych
-
2
łyżeczki soli
-
1
łyżeczka czarnego pieprzu
-
2
łyżki oleju roślinnego
-
5
ząbków czosnku
-
80
ml czerwonego wytrawnego wermutu
-
4
łyżki masła
-
2
łyżeczki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
- Wołowinę osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Dodać 1,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Wymieszać.
- Na patelni mocno rozgrzać olej, wyłożyć połowę mięsa i smażyć przez 1 minutę, aż spód się zrumieni. Wołowinę przewrócić i smażyć przez kolejną 1 minutę.
- Czynność powtarzać, aż kawałki będą dobrze zrumienione ze wszystkich stron, po czym przełożyć do miski. Tak samo usmażyć drugą porcję wołowiny.
- Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok. 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dolać wermut i drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszystkie przyrumienione kawałki mięsa.
- Płyn gotować, od czasu do mieszając, aż zredukuje się do ok. 3 łyżek.
- Patelnię zdjąć z ognia, po czym wrzucić masło. Gdy się całkowicie roztopi, dodać sos sojowy oraz pozostałe sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
- Kawałki wołowiny wymieszać z przygotowanym sosem. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Czytaj także: Wermut. Od aperitifu po składnik w kuchni
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy