Akademia

  • kamienie do whisky
2024-07-12

Kamienie do whisky. Jak ich używać?

Whisky to jeden z tych trunków, który można pić zarówno bez niczego, jak i na lodzie. Jednak istotną kwestią jest to, że smak whisky zmienia się po dodaniu do niej wody. Czasami jest to nawet efekt pożądany, ponieważ woda otwiera whisky, pozwalając bardziej subtelnym, ukrytym smakom i aromatom ujawniać się. Co jednak, jeśli lubisz szkocką schłodzoną, ale nie chcesz jej w żaden sposób rozcieńczać? I tu właśnie pojawiają się kamienie do whisky!

Kamienie do whisky – co to właściwie jest?

Kamienie to świetny sposób na utrzymanie niskiej temperatury ulubionej whisky bez rozcieńczania jej lodem. Najczęściej wykonane są ze steatytu, który jest idealnym materiałem do absorbowania niskich temperatur.

Kamienie do whisky

Kamienie dobrze chłodzą whisky, ale nie rozcieńczają jej jak lód (fot. depositphotos).

Steatyt jest nieporowatym kamieniem naturalnym – oznacza to, że żadne niepożądane smaki ani zapachy nie przedostaną się do Twojej whisky. Jednocześnie jest on również dość miękki, więc nie musisz się martwić, że porysuje którykolwiek z kieliszków. Dodatkowo kamienie do whisky są specjalnie przycinane, aby mieć zaokrąglone krawędzie.

Oprócz steatytu kamienie wykonuje się również z granitu oraz stali nierdzewnej. Te ostatnie są bardzo skuteczne, ponieważ o wiele dłużej utrzymują niską temperaturę niż te z innych surowców, jednak ich wadą jest to, że mogą nadać whisky niechciany metaliczny posmak.

Wszystkie te kamienie są dostępne w różnych stylach i rozmiarach. To, czy wolisz kilka małych kamieni whisky, czy jeden duży, kulisty kamień, zależy już tylko od Ciebie.

Kamienie do whisky

Kamienie mogą być też wykonane m.n. ze stali nierdzewnej (fot. depositphotos).

Jak używać kamieni do whisky?

To bardzo proste. Przede wszystkim należy je przechowywać w zamrażarce. Pamiętaj, by umieścić je w szczelnym pojemniku. Aby uzyskać pełny efekt chłodzenia, warto je włożyć do szuflady zamrażalnika minimum 4 godziny przed planowaną degustacją whisky.

Dobrze schłodzone kamienie wystarczy wrzucić do szklanki, nalać whisky i… Nie, jeszcze wstrzymaj się z pierwszym łykiem. Odstaw whisky na kilka minut, by kamienie zdążyły schłodzić alkohol.

Po użyciu kamienie należy umyć, wysuszyć i włożyć z powrotem do zamrażalnika.

Kamienie do whisky

Kamienie najlepiej przechowywać w zamrażarce (fot. depositphotos).

Kamienie do whisky a kostki lodu

Można by pomyśleć, że 60 g kamieni do whisky i 60 g lodu wyjęte prosto z zamrażarki będą miały podobny efekt, prawda? Nic bardziej mylnego.

Kamienie nie są w stanie dorównać właściwościom chłodzącym lodu ze względu na inną pojemnością cieplną. Brzmi mądrze, bo zahaczamy już o fizykę, ale chodzi po prostu o to, że kamienie szybciej nagrzewają się niż lód, a więc szybciej tracą właściwości chłodzące.

Kamienie do whisky

Kamienie krócej utrzymują niską temperaturę niż lód (fot. depositphotos).

Ile kosztują kamienie do whisky?

Cena jak zawsze różni się w zależności od materiału oraz producenta. Jednak kamienie do whisky można już kupić od 30 zł za zestaw 9 sztuk. Średni koszt natomiast waha się między 60 zł a 80 zł.

Kamienie do whisky z granitu i stali nierdzewnej są zwykle nieco droższe niż ich odpowiedniki ze steatytu.

Tomasz Lipiński

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.