2024-09-09
Jesienne ciasto z jabłkami z prądem
Puszyste, wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i chrupiące dzięki kruszonce – idealna propozycja, by osłodzić sobie jesienne popołudnie.
SKŁADNIKI
-
300
g jabłek
-
400
g jogurtu naturalnego
-
150
ml oleju
-
2
jajka
-
60
ml likieru Amaretto (lub wódki pigwowej)
-
200
g cukru
-
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
450
g mąki pszennej
-
2.5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
Kruszonka:
-
170
g mąki
-
100
g masła
-
100
g cukru
-
50
g rozdrobnionych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry i skropić alkoholem. Odstawić na kilka minut.
- W misce zmiksować jogurt, jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy.
- Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie suche składniki połączyć z masą jogurtową. Mieszając, stopniowo dodawać olej.
- Z podanych składników zagnieść sypką kruszonkę. Piekarnik rozgrzać do temp. 170ºC.
- Ciasto przelać do formy (ok. 25×35 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plastry jabłek i całość posypać kruszonką. Ciasto piec ok. 60 minut.
Sprawdź też przepis na Pieczone jabłka w winie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy