Akademia
Jak pić wermut? Tylko w koktajlach? Nie! Czas na degustację!
Czym w ogóle jest wermut? I najważniejsze pytanie – jak pić wermut, by pokazał wszystkie swoje walory? Na pewno warto przestać myśleć o nim tylko w kontekście Martini lub Negroni. Ten alkohol ma o wiele więcej do zaoferowania!
Prawdziwym pięknem wermutu jest jego wszechstronność – można go pić w czystej postaci, a także w wielu klasycznych koktajlach, w których gra pierwsze skrzypce lub odgrywa rolę drugoplanową. Jednak dzięki rosnącemu trendowi na aperitivo i ciągłemu wzrostowi popularności rzemieślniczych alkoholi, renesans wermutu dopiero nadchodzi.
Czym jest wermut?
Wermut, dla tych, którzy go nie znają, to wzmocnione wino, które podobnie jak gin jest aromatyzowane różnymi ziołami i przyprawami. Nazwa wywodzi się od piołunu, który również jest zawarty w mieszance.
Podobnie jak wiele ulubionych alkoholi i likierów, wermut powstał jako napój leczniczy. Już starożytni Chińczycy mieszali wino z miodem, słodem ryżowym i innymi wzmacniającymi zdrowie składnikami roślinnymi, tworząc pierwszą wersję wermutu. Przepis ten prawdopodobnie trafił do Europy Jedwabnym Szlakiem.
Dziś to Francja i Włochy stały się głównymi miejscami produkcji wermutu, zwłaszcza regiony Piemontu i Sabaudii.
Aby powstał wermut, wino wzmacnia się dodatkiem brandy lub spirytusu zbożowego. Następnie destylat zostaje nasycony ziołami, przyprawami, owocami i roślinami, które nadają wermutowi wyraźny smak i aromat. Te dodatki będą się różnić w zależności od regionu produkcji. Najpopularniejszymi są: skórka pomarańczowa, korzeń arcydzięgla, anyż gwiazdkowaty, jałowiec i piołun.
Wermut, będący pomostem pomiędzy winem i mocnymi alkoholami, jest najbardziej znany jako kluczowy składnik klasycznych koktajli, takich jak Manhattan, Martini i Negroni.
Wermut produkowany jest w trzech różnych stylach – wytrawnym, białym (znanym również jako bianco lub blanc) i słodkim – które różnią się poziomem cukru i kolorem.
- Słodki wermut
Znany również jako wermut rosso, jest tradycyjnie wytwarzany we Włoszech. Ziemisty, pikantny i aromatyczny, z nutami cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, doskonale komponuje się z klasycznym koktajlem, takim jak Manhattan lub Negroni.
Te słodkie czerwone wermuty są zazwyczaj średnio treściwe, z lekko garbnikową nutą i mogą mieć kolor od łagodnego różu po czerwono-brązowy. Są słodkie, ponieważ mają wysoką zawartość cukru, zwykle około 15%.
- Wytrawny wermut
Zwykle wytwarzany z piołunu, pochodzi głównie z Francji. Ma lekko pikantne ziołowe i kwiatowe nuty. Idealnie nadaje się do Martini, gdyż równoważy botaniczny smak ginu.
Może mieć barwę od przezroczystej do słomkowej. Zwykle zawiera tylko ok. 5% cukru.
- Wermut bianco
Jego profil smakowy będzie się różnić w zależności od marki. Zazwyczaj charakteryzuje się nutami kwiatowymi i owocowymi. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w koktajlach, szczególnie w szprycerach.
Rosnąca liczba producentów wermutów rzemieślniczych eksperymentujących z substancjami botanicznymi rozszerzyła profil i spektrum smaków, obejmując obecnie wyjątkowo wytrawne białe i półsłodkie różowe. Wykorzystują różne korzenie, korę, owoce i przyprawy, nadając wermutowi unikalne i złożone profile smakowe, a to z kolei stanowi doskonałe pole do degustacji.
Jak pić wermut bez dodatków?
Wermut jest znakomitym aperitifem i często jest spożywany bez dodatków. Ten styl picia wermutu jest niezwykle popularny we Włoszech, Hiszpanii i Francji.
Miłośnicy wermutów twierdzą, że ten trunek najlepiej podawać bez dodatków, jak wino, aby docenić jego indywidualne cechy i złożone warstwy smaku, zwłaszcza jeśli sięgasz po trunki z półki premium. Te mają bardziej złożony charakter, który wymaga skupienia. Popijanie wermutu to doskonały sposób na pobudzenie zmysłów i odkrycie różnych nut, które mogą się znacznie różnić w zależności od wybranego regionu, stylu i marki.
Słodki wermut ma pełniejszą treść i wyższą zawartość cukru. Na podniebieniu znajdziesz nuty cynamonu i wanilii, a także karmelu i ciemnych owoców. Zioła, takie jak piołun i korzeń arcydzięgla, dodają goryczki.
Wytrawny wermut jest zwykle lżejszy, ale też mniej słodki. Oferuje aromaty rozmarynu i lawendy oraz nuty kwiatowe, ziołowe i owocowe na podniebieniu. Z kolei wermut bianco ma słodkie ziołowe i owocowe nuty, a jego smak jest nieco silniejszy niż wermutu wytrawnego. Z reguły włoski wermut bianco jest słodszy niż jego francuski odpowiednik.
Wermut najlepiej podawać schłodzony lub z kostką lodu, ewentualnie z kilkoma kroplami wody. Możesz ozdobić kieliszek wermutu akcentem cytrynowym (wermut biały) lub akcentem pomarańczowym (wermut czerwony).
Jeśli polubisz wermut w czystej formie, możesz przenieść swoje doświadczenia na wyższy poziom. Gdy popijasz włoski wermut, dodaj plasterek cytryny lub gałązkę świeżych ziół, pasujących do jego profilu. Oliwki świetnie komponują się z wytrawnym wermutem, podobnie jak kapary czy cebula, podkreślając słone nuty napoju. Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony smak. Warto!
Po otwarciu wermut można przechowywać dłużej niż zwykłe wino, chociaż z czasem będzie się stopniowo utleniał i tracił smak. Otwartą butelkę należy trzymać w lodówce, gdzie może zachować formę nawet do 3 miesięcy.
Nie ma wątpliwości co do tego, że wermut jest idealnym składnikiem drinków, ale jego prawdziwego ducha można odkryć, gdy w kieliszku znajdzie się sam. Szeroki i niezwykle zróżnicowany zakres smaków wermutów sprawia, że powolne popijanie i degustowanie zupełnie zmieni nasze postrzeganie tego alkoholu. Tu dzieje się naprawdę sporo. Nie ma nudy! Może dziś wieczorem zamiast klasycznego Negroni wybierzesz po prostu kieliszek z wermutem?
Konrad Bukowski
(fot. depositphotos)