• Jajka zapiekane w koszyczkach z szynki
2023-10-09

Jajko w szynce z serem brie i pieczarkami

  • 4 porcje
  • 20 minut
  • 12-15 minut

Szukasz sposobu na eleganckie śniadanie? Jajka zapiekane w szynce włoskiej na pewno sprawią, że poranek będzie jeszcze lepszy.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    duże jajka

  • 100

    g sera brie

  • 8

    plasterków prosciutto

  • 100

    g pieczarek

  • 1

    łyżka oliwy + do posmarowania foremek

  • 1

    łyżka masła

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozpuścić masło z 1 łyżką oleju. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki i podsmażać, aż się zrumienią. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Formę na muffiny natłuścić olejem, po czym do 4 wgłębień włożyć po 2 plasterki szynki, formując koszyczki. Spód powinien być dobrze zakryty.
  4. Następnie do wgłębień włożyć pieczarki, dokładnie dociskając je łyżką, i posypać je pokruszonym serem. Do każdego koszyczka wbić po 1 jajku. Wierzch oprószyć solą i pieprzem.
  5. Jajka wstawić do gorącego piekarnika i piec 12-15 minut, aż białko się zetnie. Gotowe danie przełożyć na talerze. Podawać z pieczywem.

Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?

(fot. depositphotos)





Tagi śniadanie




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.