2023-10-09
Jajko w szynce z serem brie i pieczarkami
Szukasz sposobu na eleganckie śniadanie? Jajka zapiekane w szynce włoskiej na pewno sprawią, że poranek będzie jeszcze lepszy.
SKŁADNIKI
-
4
duże jajka
-
100
g sera brie
-
8
plasterków prosciutto
-
100
g pieczarek
-
1
łyżka oliwy + do posmarowania foremek
-
1
łyżka masła
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Na patelni rozpuścić masło z 1 łyżką oleju. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki i podsmażać, aż się zrumienią. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Formę na muffiny natłuścić olejem, po czym do 4 wgłębień włożyć po 2 plasterki szynki, formując koszyczki. Spód powinien być dobrze zakryty.
- Następnie do wgłębień włożyć pieczarki, dokładnie dociskając je łyżką, i posypać je pokruszonym serem. Do każdego koszyczka wbić po 1 jajku. Wierzch oprószyć solą i pieprzem.
- Jajka wstawić do gorącego piekarnika i piec 12-15 minut, aż białko się zetnie. Gotowe danie przełożyć na talerze. Podawać z pieczywem.
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy