2022-08-16
Jajka po benedyktyńsku na grzance
SKŁADNIKI
-
4
jajka
-
4
żółtka
-
1
bułka grahamka
-
4
plastry szynki (np. serrano lub szwarcwaldzkiej)
-
160
ml roztopionego masła
-
2
łyżki octu
-
700
ml wody
-
1
łyżka soku z cytryny
-
0.5
łyżeczki musztardy
-
0.5
pęczka posiekanego szczypiorku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Zrobić sos: żółtka przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera z musztardą. Podczas ucierania stopniowo dodawać sok z cytryny do smaku. Następnie, cały czas miksując, wlewać cienkim strumieniem bardzo ciepłe, roztopione masło.
- Sos miksować przez kilka minut, aż zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Plastry szynki zrumienić na patelni bez tłuszczu. Bułkę przeciąć wzdłuż na pół i opiec na patelni (np. grillowej). Można ją posmarować niewielką ilością masła. Na połówkach pieczywa ułożyć po 2 plastry podsmażonej szynki.
- W garnku zagrzać 750 ml wody z dodatkiem octu. Jajko wbić do szklanki. Gdy woda zacznie wrzeć, wymieszać ją łyżką, aby powstał wir i w jego środek ostrożnie wlać jajko. Gotować ok. 2 minut, po czym wyjąć łyżką cedzakową.
- W ten sam sposób przygotować pozostałe jajka i ułożyć po 2 na każdej grzance. Wierzch polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdź też! 6 prostych pomysłów na śniadanie do łóżka. Zrób jej niespodziankę!
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy