2024-03-21
Jagodowe crumble z bourbonem
Uproszczona wersja crumble na płatkach owsianych. Do zapiekanych owoców lubimy dodać odrobinę bourbona, aby wydobyć z nich jeszcze więcej smaku!
SKŁADNIKI
- 300
g borówek
- 1
brzoskwinia (może być z puszki)
- 0.5
cytryny
- 2
łyżki bourbona
- 1
łyżeczka skórki z cytryny
- 5
łyżek cukru trzcinowego
- 1
łyżeczka cynamonu
- 1
szklanka płatków owsianych
- 1
szczypta soli
- 3
łyżki schłodzonego masła + do foremek
orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Płatki owsiane wymieszać z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło. Ze składników wyrobić kruszonkę.
- Brzoskwinię pokroić w małą kostkę. Z cytryny wycisnąć sok i razem ze startą skórką dołożyć do brzoskwini. Wrzucić opłukane borówki.
- Składniki oprószyć pozostałym cukrem oraz cynamonem i polać bourbonem. Dokładnie wymieszać.
- Kokilki do zapiekania posmarować masłem i wypełnić do połowy owocami. Wierzch równomiernie posypać kruszonką. Piec przez 25-30 minut na złoty kolor. Crumble przed podaniem posypać posiekanymi orzechami. Można serwować z gałką lodów.
Sprawdź nasz przepis na lody kawowo-rumowe!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy