• Jabłka w cieście piwnym
2023-02-13

Jabłka w cieście piwnym

  • 4 porcje
  • 45 minut
  • na piwie

Krążki soczystych jabłek w chrupiącym cieście. Dorośli przecież też lubią słodkie podwieczorki.

SKŁADNIKI
  • 4

    jabłka

  • 2

    łyżki octu jabłkowego

  • 2

    jajka

  • 0.5

    szklanki mąki pszennej

  • 1

    opakowanie budyniu waniliowego (60 g)

  • 0.5

    szklanki jasnego piwa

  • 2

    łyżki cukru pudru + do posypania

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym wykroić gniazda nasienne. Jabłka skropić octem i wymieszać (dzięki temu nie ściemnieją).
  2. Jajka rozbić – białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać rozkłócone żółtka i delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Do masy jajecznej wmieszać mąkę oraz budyń. Na końcu dodać piwo i starannie połączyć.
  4. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Jabłkowe krążki maczać w przygotowanym cieście i wrzucić na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  5. Jabłka osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.

Sprawdź też! Pieczone jabłka w winie

(fot. depositphotos)





Tagi deser, piwo




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.