2024-09-05
Gulasz wołowy na cydrze
Połączenie soczystego mięsa z wytrawnym cydrem i słodką marchewką tworzy niezwykle harmonijną kompozycję.
SKŁADNIKI
-
1
kg mięsa wołowego (np. polędwicy)
-
3
marchewki
-
400
ml cydru jabłkowego
-
100
ml sosu sojowego
-
4
małe szalotki
-
oliwa z oliwek do smażenia
-
mąka pszenna do obsypania mięsa
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokroić w dużą kostkę, po czym oprószyć solą oraz pieprzem i obsypać mąką.
- Marchewkę obrać i pokroić w grube plasterki. Szalotki przeciąć na połówki lub w ćwiartki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i mocno zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem sojowym.
- Na tłuszczu po smażeniu wołowiny zeszklić cebulę, po czym dołożyć ją do mięsa. Na końcu podsmażyć marchewkę i również dodać do wołowiny. Całość wymieszać.
- Składniki w naczyniu żaroodpornym zalać cydrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Gulasz piec pod przykryciem ok. 3 godzin. Od czasu do czasu mięso należy przemieszać. Na końcu doprawić do smaku.
Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy