• Aromatyczny gulasz z wołowiną i cydrem
2024-09-05

Gulasz wołowy na cydrze

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • 3 godziny
  • z cydrem

Połączenie soczystego mięsa z wytrawnym cydrem i słodką marchewką tworzy niezwykle harmonijną kompozycję.

SKŁADNIKI
  • 1

    kg mięsa wołowego (np. polędwicy)

  • 3

    marchewki

  • 400

    ml cydru jabłkowego

  • 100

    ml sosu sojowego

  • 4

    małe szalotki

  • oliwa z oliwek do smażenia

  • mąka pszenna do obsypania mięsa

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokroić w dużą kostkę, po czym oprószyć solą oraz pieprzem i obsypać mąką.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w grube plasterki. Szalotki przeciąć na połówki lub w ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i mocno zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem sojowym.
  4. Na tłuszczu po smażeniu wołowiny zeszklić cebulę, po czym dołożyć ją do mięsa. Na końcu podsmażyć marchewkę i również dodać do wołowiny. Całość wymieszać.
  5. Składniki w naczyniu żaroodpornym zalać cydrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Gulasz piec pod przykryciem ok. 3 godzin. Od czasu do czasu mięso należy przemieszać. Na końcu doprawić do smaku.

Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.