2022-06-09
Granola na cydrze
Chrupiąca mieszanka płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców pieczonych w cydrze.
SKŁADNIKI
-
2
szklanki płatków owsianych
-
1
szklanka mieszanych orzechów
-
0.5
szklanki suszonych owoców (np. żurawiny, rodzynek)
-
0.5
szklanki cydru
-
60
ml oleju rzepakowego
-
0.5
szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
-
jogurt naturalny lub grecki i dowolne świeże owoce do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 170ºC. Blaszkę z wyposażenia piekarnika równomiernie wyścielić papierem do pieczenia.
- Orzechy posiekać lub utłuc w moździerzu i razem z płatkami owsianymi oraz suszonymi owocami przesypać do miski.
- Do sypkich składników wlać olej, miód lub syrop klonowy oraz cydr. Całość starannie wymieszać łyżką.
- Masę równomiernie rozsmarować na blasze, wyrównując wierzch. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia granolę co jakiś czas mieszać, by zrumieniła się ze wszystkich stron.
- Gotową granolę pokruszyć na mniejsze kawałki i przełożyć do szczelnego pojemnika. Podawać z jogurtem greckim lub naturalnym oraz świeżymi owocami.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy