• tradycyjne greckie danie z wołowiną
2024-12-11

Giouvetsi – grecki gulasz z wołowiną i orzo

  • 6 porcji
  • 30 minut
  • 145-150 minut
  • z rakiją

Zapach przypraw korzennych, soczysta wołowina i delikatny makaron orzo – Giouvetsi to kwintesencja greckiego smaku na talerzu. A wszystko doprawione kroplą rakii.

SKŁADNIKI
  • 1.5

    kg wołowiny (np. polędwicy lub łaty)

  • 500

    g makaronu orzo

  • 3

    duże pomidory

  • 1

    średnia cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 3

    goździki

  • 0.5

    laski cynamonu

  • 60

    ml rakii (lub innego mocnego alkoholu)

  • 1

    płaska łyżeczka cukru

  • 1

    szklanka wywaru warzywnego lub wołowego

  • 90

    ml oliwy z oliwek

  • starty ser graviera do podania (można zastąpić grana padano)

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory i cebulę obrać, po czym drobno posiekać. Wołowinę pokroić w niedużą kostkę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, po czym wrzucić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez 1-2 minuty.
  3. Do składników wrzucić kawałki mięsa i obsmażać je na dużym ogniu przez 8-10 minut, aż się równomiernie zarumienią.
  4. Wołowinę zalać rakiją i podgrzewać przez 1-2 minuty, aż alkohol odparuje. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Do wołowiny wrzucić posiekane pomidory, goździki, cynamon, cukier oraz sól i pieprz. Całość wymieszać. Naczynie przykryć i mięso piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 2 godziny.
  6. Po tym czasie zdjąć przykrycie i wołowinę piec jeszcze 10-15 minut, aby się przyrumieniła.
  7. Do mięsa wlać 1 szklankę wywaru i wsypać orzo. Dokładnie wymieszać.
  8. Naczynie żaroodporne ponownie przykryć i całość z powrotem wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut, aż makaron napęcznieje i będzie miękki.
  9. Gulasz doprawić do smaku solą oraz pieprzem w razie potrzeby. Danie podawać posypane startym serem graviera.

Sprawdź też! Poznaj greckie wina – smaki warte odkrycia

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.