2024-12-11
Giouvetsi – grecki gulasz z wołowiną i orzo
Zapach przypraw korzennych, soczysta wołowina i delikatny makaron orzo – Giouvetsi to kwintesencja greckiego smaku na talerzu. A wszystko doprawione kroplą rakii.
SKŁADNIKI
-
1.5
kg wołowiny (np. polędwicy lub łaty)
-
500
g makaronu orzo
-
3
duże pomidory
-
1
średnia cebula
-
2
ząbki czosnku
-
3
goździki
-
0.5
laski cynamonu
-
60
ml rakii (lub innego mocnego alkoholu)
-
1
płaska łyżeczka cukru
-
1
szklanka wywaru warzywnego lub wołowego
-
90
ml oliwy z oliwek
-
starty ser graviera do podania (można zastąpić grana padano)
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory i cebulę obrać, po czym drobno posiekać. Wołowinę pokroić w niedużą kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, po czym wrzucić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez 1-2 minuty.
- Do składników wrzucić kawałki mięsa i obsmażać je na dużym ogniu przez 8-10 minut, aż się równomiernie zarumienią.
- Wołowinę zalać rakiją i podgrzewać przez 1-2 minuty, aż alkohol odparuje. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Do wołowiny wrzucić posiekane pomidory, goździki, cynamon, cukier oraz sól i pieprz. Całość wymieszać. Naczynie przykryć i mięso piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 2 godziny.
- Po tym czasie zdjąć przykrycie i wołowinę piec jeszcze 10-15 minut, aby się przyrumieniła.
- Do mięsa wlać 1 szklankę wywaru i wsypać orzo. Dokładnie wymieszać.
- Naczynie żaroodporne ponownie przykryć i całość z powrotem wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut, aż makaron napęcznieje i będzie miękki.
- Gulasz doprawić do smaku solą oraz pieprzem w razie potrzeby. Danie podawać posypane startym serem graviera.
Sprawdź też! Poznaj greckie wina – smaki warte odkrycia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy