2022-06-03
Francuskie naleśniki Crêpes Suzette
Płonące naleśniki z likierem pomarańczowym zawsze robią wrażenie. A jak smakują? Tego nie da się opisać! To prawdopodobnie jeden z najlepszych deserów na świecie.
SKŁADNIKI
-
250
ml mleka
-
1
jajko
-
120
g mąki pszennej
-
1
opakowanie cukru z wanilią
-
0.5
cytryny
-
2
duże pomarańcze
-
szczypta soli
-
50
g masła
-
40
g cukru trzcinowego
-
0.5
szklanki soku pomarańczowego
-
50
ml likieru pomarańczowego
-
oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Następnie cytrusy podzielić na cząstki i obrać z białych błonek.
- Mleko zmiksować z jajkiem, szczyptą soli, mąką oraz cukrem z wanilią. Dodać 1/4 skórki startej z pomarańczy i wymieszać.
- Rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oliwy za pomocą pędzelka kuchennego. Następnie wylewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
- Na suchą patelnię wysypać cukier i skropić go sokiem wyciśniętym z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 2 minut, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie brązowy, gęsty syrop.
- Do skarmelizowanego cukru dodać sok i pozostałą skórę z pomarańczy. Energicznie wymieszać. Następnie dołożyć masło i mieszać, aż całość dokładnie się połączy.
- Do sosu pomarańczowego wlać likier. Chwilę podgrzewać, poruszając patelnią, po czym syrop podpalić (uwaga na brwi!). Sos będzie się palił tylko chwilę i zrobi się bardzo gęsty. Zdjąć z ognia.
- Używając szczypiec kuchennych na sosie ułożyć naleśnik, po czym złożyć w trójkąt. Wierzch polać sosem za pomocą łyżki i przełożyć na talerz. Podobnie przygotować pozostałe naleśniki. Podawać z cząstkami pomarańczy.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy