2024-09-26
Francuskie ciasto kremowe z brzoskwiniami
To bogate, doprawione alkoholem ciasto przygotowuje się w kilka sekund w blenderze i można je piec przez cały rok, używając ulubionych sezonowych owoców. Pasuje wszystko, od truskawek po śliwki.
SKŁADNIKI
-
100
g mąki pszennej
-
120
g cukru
-
0.5
łyżeczki soli
-
5
jajek
-
1
szklanka śmietany 30%
-
1
szklanka pełnotłustego mleka
-
2
łyżki brandy, koniaku lub calvadosu
-
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
400
g brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
-
masło do natłuszczenia formy
-
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę, cukier i sól przesypać do misy blendera. Dodać jajka, śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy oraz alkohol. Składniki zmiksować na średnich obrotach, aż powstanie całkowicie gładkie ciasto.
- Brzoskwinie umyć i pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. Formę żaroodporną o pojemności ok. 2 l (wymiary ok. 18 x 28 cm) posmarować masłem i lekko obsypać cukrem pudrem.
- Na dnie naczynia ułożyć część owoców i zalać je przygotowanym ciastem. Na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie. Całość piec przez 50-60 minut na złoty kolor (ciasto po wyjęciu z piekarnika może opaść). Deser podawać posypany cukrem pudrem.
Sprawdź też! Brzoskwinia – słodki afrodyzjak dla dwojga
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy