Akademia
Etykieta w eleganckiej restauracji. Jak się zachować z klasą?
Dobre, renomowane restauracje mogą nieco odstraszać. Eleganccy kelnerzy i sommelierzy, a w progu wita Cię dostojny Pan tytułujący się maître d’hôtel. Jeśli rzadko bywasz w takich miejscach, wszystko może wydawać się przytłaczające i stresujące. Jak się zachować? Nie taki diabeł straszny. Etykieta w eleganckiej restauracji wcale nie jest taka skomplikowana.
W szybki i najprostszy sposób wytłumaczymy Ci panujące tam zwyczaje, byś mógł cieszyć się swoim posiłkiem. Nim się obejrzysz, będziesz się czuł swobodnie jak król Anglii na salonach. Spokojnie, przestrzegając tych zasad, wcale nie zamienisz się w snoba.
1. Maître d’hôtel
Po polsku to menedżer sali lub szef kelnerów. Spotkasz go w najbardziej renomowanych i ekskluzywnych restauracjach. To szef służby restauracyjnej. Do jego zadań należy powitanie Cię i zaprowadzenie do Twojego stolika.
Ważne! Nie wypada zmieniać stolika, chyba że są ku temu naprawdę ważne powody, jak ostre słońce wpadające przez okno.
Maître d’hôtel to również osoba, z którą załatwiasz wszelkie delikatne sprawy. Możesz mu na przykład dać znać, że goście przy sąsiednim stoliku są zbyt głośno i przeszkadzają Wam w posiłku.
2. Kelner i składanie zamówienia
Kelner to osoba, która obsługuje Cię przy stoliku. Możesz go zapytać o specjalność lokalu i poprosić o rekomendację. Poinformuj go od razu o alergiach lub o składnikach, za którymi nie przepadasz, by kelner wiedział, których pozycji z menu nie powinien polecać. Pozwól swojemu gościowi złożyć zamówienie jako pierwszemu.
- Karta menu:
Przy składaniu zamówienia nigdy nie podnoś menu za wysoko – powinno zawsze dotykać stołu chociaż w jednym miejscu. Jeśli więc patrzysz na menu, upewnij się, że spód lub przynajmniej jedna jego część nadal dotyka stołu. Mało kto o tym wie 😉
- Rachunek:
Jeśli dostałeś rachunek w etui, włóż kartę płatniczą w taki sposób, by jej bok delikatnie z niego wystawał. W taki sam sposób postępuj, gdy płacisz gotówką.
- Napiwek:
Zwyczajowo napiwek wynosi 10% . W wielu restauracjach serwis jest od razu wliczony do rachunku, szczególnie gdy przy stole siedzi większa liczba osób. Informację, czy napiwek został doliczony, znajdziesz na rachunku. Brak napiwku jest traktowany jako duży nietakt.
W nielicznych i naprawdę najlepszych oraz najdroższych restauracjach możesz spotkać pomocnika kelnera. Pomaga mu w podawaniu dań i sprząta ze stołu. Pamiętaj jednak, że on służy pomocą kelnerowi, ale nie Tobie. W związku z tym nie powinieneś prosić go o porady odnośnie zamówienia, czy też dzielić się z nim wrażeniami po posiłku. Nie zostawiaj mu też napiwku. Pomocnik kelnera dostaje procent z napiwków kelnera.
Sommelier
Jego zadaniem jest pomóc Ci dobrać odpowiednie wino do jedzenia. Powinien doskonale znać całą kartę win i odpowiedzieć na Twoje pytania.
Wcześniej możesz mu powiedzieć, ile chcesz przeznaczyć na wino i fakt, że jesteś w dobrej restauracji wcale nie obliguje Cię do zamówienia najdroższej butelki.
Zaraz po tym, jak sommelier otworzy butelkę, położy przed Tobą korek, by pokazać, że wino nie jest zepsute. Spokojnie, wcale nie musisz go wąchać, nawet nie powinieneś.
- Sprawdź też! 4 wskazówki, jak zamawiać wino w restauracji
Jak zachować się przy stole?
Udało się! Maître d’hôtel wskazał uroczy stolik w kącie sali, po rekomendacji kelnera możecie cieszyć się pyszną kolacją, dobraliście też odpowiednie wino przy pomocy sommeliera. Co teraz? Oczywiście ciesz się znakomitym posiłkiem, miłym wieczorem i towarzystwem, ale pamiętaj o kilku ważnych zasadach, których zawsze warto przestrzegać przy stole.
- Nie kładź swoich rzeczy na stole. Oprócz zastawy i dekoracji nic nie powinno się na nim znajdować. Klucze, telefon, czy torebka na stole to ogromny nietakt.
- Serwetkę zawsze kładź na kolanach. Jeśli musisz wstać od stołu, połóż ją na krześle. To znak, że jeszcze nie skończyłeś posiłku i do niego wrócisz. Po skończonym posiłku umieść serwetkę schludnie przy talerzu po jego lewej stronie.
- Utrzymuj brzegi talerzy w jak największej czystości. Jest to wyrazem szacunku dla personelu, który musi sprzątać talerze i będzie chwytać ich krawędź.
- Lewa górna część talerza przeznaczona jest na resztki. Nie chciałeś zjeść skórki cytryny? Połóż ją właśnie w tym miejscu.
- Nie trzymaj kieliszka, gdy sommelier nalewa do niego wino. Niech po prostu stoi na stole.
- Nie stukamy się kieliszkami przy toaście. Zamiast tego lekko wznosimy kieliszek.
- Zawsze podawaj solniczkę i pieprzniczkę razem.
- Nie sięgaj przez stół. Zamiast tego poproś kogoś, kto siedzi bliżej, by podał Ci np. koszyk z chlebem.
- Nie mów, że wychodzisz do toalety. Zamiast tego po prostu przeproś na chwilę swoją towarzyszkę/towarzysza. Naprawdę nie musisz dzielić się informacją, gdzie idziesz. To raczej oczywiste 😉
- Kiedy skończysz jeść, nie odkładaj sztućców na bok talerza. Zamiast tego połóż nóż i widelec na talerzu w pozycji 10:20. Jest to ciche wezwanie serwisowe skierowane do kelnerów.
Jak wybrać dobrą restaurację?
Skoro już wiesz, jak zachować się w dobrej restauracji, warto ruszyć na poszukiwanie odpowiedniego miejsca. Jeśli szukasz wykwintnej restauracji, w której możesz delektować się pysznym jedzeniem i napojami w naprawdę zachęcającej i relaksującej atmosferze, skorzystaj z przewodników kulinarnych, takich jak Michelin, oraz recenzji na portalach internetowych i czasopismach.
Unikaj też miejsc, gdzie jest dużo turystów – właściciele raczej są nastawieni na jednorazowych gości – oraz restauracji z długą listą dań w menu. Możesz być bardziej niż pewny, że dostaniesz odgrzewane jedzenie.
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)