• Makaron z krewetkami i bazylią
2024-05-09

Ekspresowy makaron linguine z krewetkami na winie

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na winie

To romantyczny talerz pełen soczystych krewetek, które otula pyszny sos na winie. Makaron na randkę? Czemu nie! Tak niewiele potrzeba, by było smacznie!

SKŁADNIKI
  • 500

    g blanszowanych krewetek

  • 300

    g długiego makaronu, np. linguine

  • 1

    łyżka oleju z suszonych pomidorów

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 2

    ząbki czosnku

  • 0.5

    łyżeczki ostrej wędzonej papryki

  • 10

    liści bazylii (posiekanych)

  • 1

    łyżka mąki pszennej

  • 125

    ml wytrawnego białego wina

  • 250

    ml bulionu drobiowego

  • 125

    g śmietany 30%

  • 50

    g startego parmezanu

  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Krewetki oprószyć solą.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z olejem z suszonych pomidorów, po czym wrzucić krewetki. Smażyć je po 1 minucie z każdej strony. Krewetki wyjąć na talerz.
  3. Na tłuszcz po smażeniu krewetek wrzucić przeciśnięty czosnek oraz wędzoną paprykę. Smażyć ok. 30 sekund na małym ogniu. Składniki podsypać mąką i mieszając, podgrzewać ok. 1 minutę.
  4. Zawartość patelni zalać winem, dokładnie wymieszać i podgrzewać ok. 5 minut, aż połowa alkoholu odparuje.
  5. Następnie dodać bulion drobiowy, posiekane liście bazylii, śmietanę oraz starty parmezan. Całość wymieszać i gotować ok. 5 minut na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie wrzucić podsmażone krewetki i podgrzewać jeszcze przez kilka minut.
  6. Gotowy sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu wrzucić makaron i wymieszać. Danie można podawać posypane prażonymi orzechami.

Sprawdź też! 5 świetnych i oryginalnych przepisów na krewetki

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chardonnay

Chardonnay często charakteryzuje się nutami cytrusowymi, jabłkowymi, a nawet tropikalnymi, które mogą być wspaniałym uzupełnieniem bazyliowych i czosnkowych akcentów w sosie. Dodatkowo doskonale zrównoważy tłustą śmietanę, tworząc harmonijną całość na talerzu.

Dowiedz się więcej! Chardonnay – niesamowite wino o różnych obliczach




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.