Foodpairing

  • Pesto i wino
2022-06-21

Domowe pesto i wino. 6 najlepszych duetów!

Makaron z pesto to najszybsze danie pod słońcem. Już w 15 minut jesteśmy w stanie przygotować obiad we włoskim stylu. Prosto i smacznie, czyli tak jak lubimy najbardziej. Nie zapomnieliśmy też wspomnieć o tym, jakie wino pasuje do pesto. Gotuj makaron, będzie się działo!

Pesto, bez względu na to, czy na bazie ziół, czy pomidorów, jest niezwykle aromatyczne. Sprawia, że każdy makaron z jego dodatkiem nabiera charakteru, i to włoskiego. W krótkim czasie możesz przygotować prawdziwą ucztę, która nie tylko nakarmi Twoje ciało, ale i sprawi, że poczujesz się lepiej.

Poznaj 6 szybkich i prostych przepisów na pesto! Nie musisz być wytrawnym kucharzem, by dobrze karmić siebie i ludzi. Wystarczą chęci i dobry przepis. Pesto i makaron? To brzmi dobrze! Pesto, makaron i wino? Brzmi jeszcze lepiej! Buon appetito!

Pesto bazyliowe

  • 1 pęczek bazylii
  • 50 g orzechów piniowych
  • 60 g sera parmezan
  • 1/3 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Bazylię opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym lub zostawić na sicie do ocieknięcia.
    Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Orzechy piniowe zrumienić na złoty kolor na patelni bez tłuszczu, cały czas mieszając i uważając, by się nie przypaliły.
  3. Bazylię, parmezan i orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać obrany czosnek. Składniki zalać oliwą i zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem.

To pasuje: soave
Soave to apelacja dla win białych pochodzących z okolic Werony. Charakteryzuje się jasną barwą, z pięknymi zielonkawymi refleksami oraz aromatem białych kwiatów i owoców. W smaku jest bardzo delikatne. Do naszego pesto najlepiej wybrać młode wina z tego szczepu – są lekkie i orzeźwiające, z nutą pomarańczy, melona i często słonym akcentem.

wino i pesto

Pesto pistacjowe

  • 1 pęczek kolendry
  • 1 garść rukoli
  • 70 g niesolonych pistacji (bez łupin)
  • 50 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kolendrę i rukolę opłukać i osuszyć. Pistacje rozdrobnić w moździerzu. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Do misy blendera wrzucić kolendrę, rukolę, pistacje, parmezan oraz obrane ząbki czosnku. Składniki zalać oliwą z oliwek.
  3. Całość zmiksować na pesto, po czym na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

To pasuje: sauvignon blanc
Wina z tego szczepu są świeże, orzeźwiające, z wysoką kwasowością. Do tego dochodzą nuty cytrusowe, egzotycznych owoców oraz owocowy finisz z pikantny akcentem czarnego pieprzu. W aromacie oprócz nut owocowych możemy odnaleźć subtelny charakter ziół oraz wyraźną mineralność. To wino doskonale podkreśli smak kolendry.

pesto i wino

Pietruszkowe pesto ze słonecznikiem

  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Natkę pietruszki i koperek opłukać pod bieżącą wodą, po czym osuszyć i przełożyć do misy blendera.
  2. Słonecznik uprażyć na patelni bez tłuszczu i wrzucić do ziół. Dodać obrane ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Całość zmiksować na gładko.
  3. Na końcu pesto doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

To pasuje: vermentino
To lekkie, białe wino z delikatnie gorzkim posmakiem przy finiszu, przypominającym grejpfruta. Dzięki swojej słonej mineralności doskonale łączy się daniami, w których główną rolę odgrywają zioła i przyprawy.

pesto i wino

Pesto z suszonych pomidorów z chili

  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 4 łyżki orzechów piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów
  • 1/3 papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Orzechy piniowe uprażyć na złoty kolor na patelni bez tłuszczu, po czym razem z suszonymi pomidorami przełożyć do miski.
  2. Do składników dołożyć obrane ząbki czosnku, papryczkę chili, starty parmezan oraz olej z suszonym pomidorów. Zmiksować.
  3. Na końcu pesto doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Do tego przepisu można dołożyć dodatkowo również 60 g sera ricotta.

To pasuje: pinot noir
Jego ojczyzną jest Burgundia. Wino jest dość lekkie, z wysoką kwasowością, dzięki czemu pasuje do wielu dań. To dobry towarzysz dla miękkich, mniej aromatycznych serów, a także świetny składnik sosów.

Pesto i wino

Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami

  • 500 g pomidorów
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • kilka listków bazylii (6-8)
  • 40 g migdałów w płatkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory opłukać, po czym skórkę naciąć na krzyż i włożyć do miseczki. Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 1-2 minuty.
  2. Po tym czasie pomidory obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sam miąższ przełożyć do misy blendera.
  3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Wrzucić do pomidorów razem z listkami bazylii.
  4. Składniki na pesto zalać oliwą z oliwek i zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

To pasuje: gamay
Inaczej beaujolais. To wino o jasnym kolorze z niebiesko-fioletowym refleksem. Jest mocno owocowe i kwiatowe w aromacie. Większa część win z tego szczepu jest przeznaczona do picia za młodu, jednak ich świeżość jest nie do przecenienia. Bardzo przyjemnie je się pije, a w dodatku są bardzo uniwersalne w kuchni.

pesto i i wino

Pesto Trapanese z kaparami

  • 1 i 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 10 liści bazylii
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kawałek papryki peperoni lub peperoncino
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym przełożyć do misy blendera.
  2. Pomidorki koktajlowe oraz bazylię opłukać i wrzucić do płatków migdałowych. Dołożyć rodzynki, kapary, czosnek oraz kawałek papryki.
  3. Składniki zalać oliwą z oliwek i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

W zależności od tego, jakich użyjemy pomidorów, pesto może wyjść nieco wodniste. Wtedy należy dołożyć odrobinę migdałów. Gdy pesto będzie za gęste, należy dodać do niego jeszcze trochę oliwy.

To pasuje: barbera
Wybierz włoską barberę z Piemontu – warto poszukać tej informacji na etykiecie. Jest lżejsze w smaku niż kalifornijskie i argentyńskie odmiany, o zapachu owoców cytrusowych oraz świeżych ziół.

wino i pesto

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.