Foodpairing
Domowe pesto i wino. 6 najlepszych duetów!
Makaron z pesto to najszybsze danie pod słońcem. Już w 15 minut jesteśmy w stanie przygotować obiad we włoskim stylu. Prosto i smacznie, czyli tak jak lubimy najbardziej. Nie zapomnieliśmy też wspomnieć o tym, jakie wino pasuje do pesto. Gotuj makaron, będzie się działo!
Pesto, bez względu na to, czy na bazie ziół, czy pomidorów, jest niezwykle aromatyczne. Sprawia, że każdy makaron z jego dodatkiem nabiera charakteru, i to włoskiego. W krótkim czasie możesz przygotować prawdziwą ucztę, która nie tylko nakarmi Twoje ciało, ale i sprawi, że poczujesz się lepiej.
Poznaj 6 szybkich i prostych przepisów na pesto! Nie musisz być wytrawnym kucharzem, by dobrze karmić siebie i ludzi. Wystarczą chęci i dobry przepis. Pesto i makaron? To brzmi dobrze! Pesto, makaron i wino? Brzmi jeszcze lepiej! Buon appetito!
Pesto bazyliowe
- 1 pęczek bazylii
- 50 g orzechów piniowych
- 60 g sera parmezan
- 1/3 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bazylię opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym lub zostawić na sicie do ocieknięcia.
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. - Orzechy piniowe zrumienić na złoty kolor na patelni bez tłuszczu, cały czas mieszając i uważając, by się nie przypaliły.
- Bazylię, parmezan i orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać obrany czosnek. Składniki zalać oliwą i zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem.
To pasuje: soave
Soave to apelacja dla win białych pochodzących z okolic Werony. Charakteryzuje się jasną barwą, z pięknymi zielonkawymi refleksami oraz aromatem białych kwiatów i owoców. W smaku jest bardzo delikatne. Do naszego pesto najlepiej wybrać młode wina z tego szczepu – są lekkie i orzeźwiające, z nutą pomarańczy, melona i często słonym akcentem.
Pesto pistacjowe
- 1 pęczek kolendry
- 1 garść rukoli
- 70 g niesolonych pistacji (bez łupin)
- 50 g parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kolendrę i rukolę opłukać i osuszyć. Pistacje rozdrobnić w moździerzu. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Do misy blendera wrzucić kolendrę, rukolę, pistacje, parmezan oraz obrane ząbki czosnku. Składniki zalać oliwą z oliwek.
- Całość zmiksować na pesto, po czym na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
To pasuje: sauvignon blanc
Wina z tego szczepu są świeże, orzeźwiające, z wysoką kwasowością. Do tego dochodzą nuty cytrusowe, egzotycznych owoców oraz owocowy finisz z pikantny akcentem czarnego pieprzu. W aromacie oprócz nut owocowych możemy odnaleźć subtelny charakter ziół oraz wyraźną mineralność. To wino doskonale podkreśli smak kolendry.
Pietruszkowe pesto ze słonecznikiem
- 3 pęczki natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Natkę pietruszki i koperek opłukać pod bieżącą wodą, po czym osuszyć i przełożyć do misy blendera.
- Słonecznik uprażyć na patelni bez tłuszczu i wrzucić do ziół. Dodać obrane ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Całość zmiksować na gładko.
- Na końcu pesto doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
To pasuje: vermentino
To lekkie, białe wino z delikatnie gorzkim posmakiem przy finiszu, przypominającym grejpfruta. Dzięki swojej słonej mineralności doskonale łączy się daniami, w których główną rolę odgrywają zioła i przyprawy.
Pesto z suszonych pomidorów z chili
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 4 łyżki orzechów piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów
- 1/3 papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Orzechy piniowe uprażyć na złoty kolor na patelni bez tłuszczu, po czym razem z suszonymi pomidorami przełożyć do miski.
- Do składników dołożyć obrane ząbki czosnku, papryczkę chili, starty parmezan oraz olej z suszonym pomidorów. Zmiksować.
- Na końcu pesto doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do tego przepisu można dołożyć dodatkowo również 60 g sera ricotta.
To pasuje: pinot noir
Jego ojczyzną jest Burgundia. Wino jest dość lekkie, z wysoką kwasowością, dzięki czemu pasuje do wielu dań. To dobry towarzysz dla miękkich, mniej aromatycznych serów, a także świetny składnik sosów.
Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami
- 500 g pomidorów
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- kilka listków bazylii (6-8)
- 40 g migdałów w płatkach
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory opłukać, po czym skórkę naciąć na krzyż i włożyć do miseczki. Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 1-2 minuty.
- Po tym czasie pomidory obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sam miąższ przełożyć do misy blendera.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Wrzucić do pomidorów razem z listkami bazylii.
- Składniki na pesto zalać oliwą z oliwek i zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
To pasuje: gamay
Inaczej beaujolais. To wino o jasnym kolorze z niebiesko-fioletowym refleksem. Jest mocno owocowe i kwiatowe w aromacie. Większa część win z tego szczepu jest przeznaczona do picia za młodu, jednak ich świeżość jest nie do przecenienia. Bardzo przyjemnie je się pije, a w dodatku są bardzo uniwersalne w kuchni.
Pesto Trapanese z kaparami
- 1 i 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 10 liści bazylii
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kawałek papryki peperoni lub peperoncino
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym przełożyć do misy blendera.
- Pomidorki koktajlowe oraz bazylię opłukać i wrzucić do płatków migdałowych. Dołożyć rodzynki, kapary, czosnek oraz kawałek papryki.
- Składniki zalać oliwą z oliwek i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W zależności od tego, jakich użyjemy pomidorów, pesto może wyjść nieco wodniste. Wtedy należy dołożyć odrobinę migdałów. Gdy pesto będzie za gęste, należy dodać do niego jeszcze trochę oliwy.
To pasuje: barbera
Wybierz włoską barberę z Piemontu – warto poszukać tej informacji na etykiecie. Jest lżejsze w smaku niż kalifornijskie i argentyńskie odmiany, o zapachu owoców cytrusowych oraz świeżych ziół.