Akademia
Deska serów idealnie skrojona do wina
Coraz częściej spotykamy się w gronie znajomych i przyjaciół, by degustować wina. To świetny pomysł, by razem spędzić czas, pogadać i poznać nowe smaki. Choć wino jest główną atrakcją wieczoru, to przyda mu się solidne wsparcie w postaci przekąsek. Idealnie do tego nada się deska serów, którą chętnie pomożemy Wam skomponować. Będzie pysznie!
Sery układamy w konkretnej kolejności. Zaczynamy od miękkich, półmiękkich, po czym przechodzimy do twardych i niebieskich pleśniowych. Każdy rodzaj sera można ułożyć na osobnej desce z dobranymi do nich dodatkami. Jeśli używamy jednej większej deski, sery powinno się ułożyć według ruchu wskazówki zegara.
Sery miękkie
Na desce nie może zabraknąć popularnego camemberta i sera brie. Mają łagodny smak, kremowe rozpływające się w ustach wnętrze oraz aksamitną, jadalną skórkę. Przy nich możemy ułożyć pokrojone w długie paski marchewkę i seler, a także plastry wędliny. Najlepsze będą szynki długo dojrzewające, np. szwarcwaldzka lub prosciutto, salami, a także chorizo.
- Sprawdź też przepis! Camembert pieczony w winie
Sery półmiękkie
Tutaj powinien się znaleźć ser cheddar, który można połamać, oraz pokrojona w kostkę gouda. Je najlepiej podawać z dodatkiem świeżych owoców: winogron, borówek oraz pociętych w ćwiartki fig. Z tymi serami dobrze też będą komponować się oliwki. Dorzućmy również coś do pochrupania: kilka krakersów lub paluszków chlebowych.
Sery twarde
Grana padano lub parmezan, gruyère, hiszpański ser Mahon, ser bursztyn – must have na naszej desce serów. Każdy z nich ma swój charakter, co wzbogaci naszą degustację. Do serów twardych warto dołożyć suszone owoce, szczególnie morele, rodzynki i żurawinę. Na koniec dodajmy kilka kromek chrupiącej bagietki. Zestaw idealny!
Sery z niebieską pleśnią
Gorgonzola, rokfor, Lazur – doskonałe dopełnienie całości. Ale żeby było idealnie, warto podać je posypane orzechami (najlepiej mieszanką). Z boku koniecznie musi znaleźć się mały słoiczek z płynnym miodem. Te sery wymagają naprawdę królewskiej oprawy.
Poza dedykowanymi do konkretnych serów dodatkami, przy desce warto jeszcze postawić słoiczek z paprykowo-bakłażanową pastą ajvar (łagodną lub pikantną) oraz konfiturę żurawinową. Można także podać chutney, np. z czerwonej cebuli. Aby wszystko prezentowało się pięknie, całość udekorujmy świeżymi ziołami. Nasza deska serów jest już gotowa. Można otwierać wino!
Zuza Milewska