2022-10-17
Deser piernikowy z kremem pomarańczowym
Słodkości świętami pachnące. Szybki i pyszny deser z nutą likieru pomarańczowego, który zachwyci gości!
SKŁADNIKI
-
2
opakowania budyniu waniliowego
-
1
l mleka
-
1
pomarańcza
-
3
łyżki likieru pomarańczowego
-
250
g serka mascarpone
-
1
opakowanie cukru z wanilią
-
150
g pierników bez lukru
PRZYGOTOWANIE:
- Pierniki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z pomarańczy wycisnąć sok.
- Budyń przygotować na mleku według przepisu podanego na opakowaniu, po czym zdjąć z ognia. Dodać sok z pomarańczy, serek mascarpone, cukier z wanilią oraz likier. Całość zmiksować na gładki krem.
- Do 4 pucharków lub szklanek wyłożyć połowę startych pierników. Następnie rozprowadzić krem pomarańczowy. Wierzch posypać pozostałymi piernikami. Deser można udekorować dowolnymi owocami – pomarańczami, mango lub malinami.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
- Likier pomarańczowy można zastąpić ajerkoniakiem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy