Alkohole

  • Dark Horse Cabernet Sauvignon - czerwone wino z Żabki. degustacja. test. recenzja
2024-02-16

Dark Horse Cabernet Sauvignon – czerwone wino z Żabki. Degustacja.

Dziś wybierzcie się z nami w podróż do słonecznej Kalifornii, gdzie powstaje wino, które przez zupełny przypadek trafiło do naszych rąk. Dark Horse Cabernet Sauvignon to wino z Żabki, które na etykiecie obiecuje bogactwo smaku i aromatu. Jesteśmy otwarci – już nie raz ta sieć sklepów pokazała, że dobre wina nie muszą być zarezerwowane wyłącznie dla specjalistycznych sklepów.

Czy Dark Horse Cabernet Sauvignon spełnia oczekiwania i zaskakuje czymś więcej niż dostępnością w lokalnej Żabce? Sprawdziliśmy!

Dark Horse Cabernet Sauvignon - czerwone wino z Żabki. degustacja. test. recenzja

Degustacja wina z Żabki.

Cabernet sauvignon – co warto wiedzieć o tej odmianie?

Uznawane jest za jedną z najbardziej szlachetnych odmian winogron na świecie. Powstaje z niego wino o charakterystycznych nutach porzeczki, zielonej papryki, cedru, a czasami nawet tytoniu oraz ciemnej czekolady. Może być potężne w smaku i garbnikowe (Kalifornia, Bordeaux, Toskania), jak i nieco lżejsze, delikatniejsze i bardziej owocowe (Chile).

Jedną z charakterystycznych cech większości cabernet sauvignon jest wysoki poziom tanin, co sprawia, że mają one strukturę bogatą i pełną. Garbniki te mogą nadawać winu pewną szorstkość w młodości, ale również pozwalają winu doskonale się starzeć. Z czasem taniny miękną, a wina stają się bardziej aksamitne i zrównoważone.

Dobre wino z Żabki, czyli Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Syrah Carménère na chłodne wieczory

Cabernet sauvignon cieszy się wielką popularnością, ponieważ jest wszechstronne kulinarnie. Doskonale komponuje się z wieloma potrawami, zwłaszcza z wołowiną, jagnięciną czy dziczyzną. Wzbogaca też ciemne sosy.

Po cabernet sauvignon sięgają głównie Ci, którzy cenią sobie wina o bogatej strukturze, intensywnych aromatach i wielkim potencjale do dojrzewania.

Dark Horse – co to za producent?

Dark Horse to amerykański producent, który dość szybko zyskał uznanie w wielu krajach na całym świecie, oferując wina o wyjątkowym stosunku jakości do ceny. Znany jest też z tego, że chętnie eksperymentuje z różnymi technikami produkcji i starzenia, wprowadzając często innowacje.

Pod kierownictwem utalentowanej winiarki, Beth Liston, Dark Horse przyświeca filozofia tworzenia odważnych, charakterystycznych win, które mogą konkurować z droższymi etykietami.

Dark Horse Cabernet Sauvignon - czerwone wino z Żabki. degustacja. test. recenzja

Kontretykieta Dark Horse Cabernet Sauvignon.

W portfolio Dark Horse znajdują się różnorodne wina, od świeżych i owocowych białych win, takich jak chardonnay i sauvignon blanc, po bogate i złożone czerwone, w tym merlot i omawiane cabernet sauvignon.

Dark Horse prowadzi swoje winnice głównie w Kalifornii, regionie znanym z idealnych warunków do uprawy winorośli.

Dark Horse Cabernet Sauvignon. Degustacja

To czerwone wino wytrawne o zawartości alkoholu 13,5%. W aromacie na pierwszym planie mamy jeżyny i ciemne wiśnie, z zieloną papryką i lekką pieprznością, a także subtelne nuty wanilii i dębu, wynikające z dojrzewania w dębowych beczkach.

W ustach dostajemy masę dojrzałych owoców, takich jak ciemna wiśnia, jeżyna, jagody i śliwki. Wyczuwalny cukier resztkowy równoważny bardzo przyjemna kwasowość.

Dark Horse Cabernet Sauvignon - czerwone wino z Żabki. degustacja. test. recenzja

Dark Horse Cabernet Sauvignon to doskonałe wino do foodpairingu.

Dark Horse Cabernet Sauvignon to wino pełne i kompleksowe, jak na etykietę, którą można znaleźć w markecie i sklepach sieciowych. Tanina dodaje charakteru, ale jest dość gładka. Pamiętajcie, że cabernet sauvignon musi mieć garbniki. Wyższy alkohol też nie jest tak wyczuwalny – maskuje go soczysty owoc.

To wino o zaskakująco dobrze zrównoważonym smaku. Chyba najświeższe i najbardziej garbnikowe z czerwonych win Dark Horse. Oferuje bogatą paletę smaków i aromatów. Będzie świetne do jedzenia! Polecamy je np. do naszej kaczki z pestkami granatu. Doskonale też pasuje do gęsiny oraz gulaszy wołowych z bogatym, esencjonalnym sosem.

Polecamy szczególnie tym, którzy lubią się pobawić w foodpairing. Warto wiedzieć, że w pobliskiej Żabce jest etykieta, która do tego pasuje idealnie. Jeszcze do tego wina wrócimy, szczególnie w jakiś chłodniejszy wieczór. Bardzo przyjemnie rozgrzewa owocem i taniną.

Cena: ok. 38 zł

Konrad Bukowski








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.