2024-04-24
Cytrynowe muffiny z kroplą wódki
Urocze i pyszne babeczki o smaku cytrynowym z dodatkiem wódki smakowej.
SKŁADNIKI
-
100
g masła
-
1.5
szklanki mąki pszennej
-
0.5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta sody oczyszczonej
-
1
szklanka cukru pudru + do podania
-
3
duże jajka
-
0.5
łyżki ekstraktu z cytryny
-
1
łyżka skórki z cytryny
-
1
opakowanie budyniu o smaku cytrynowym (40 g)
-
0.5
szklanki mleka pełnotłustego
-
2
łyżki kwaśnej śmietany
-
2
łyżki wódki cytrynowej
PRZYGOTOWANIE:
- Formę na muffinki wyścielić papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier puder. Wymieszać.
- Schłodzone masło połączyć z jajkami, ekstraktem i skórką z cytryny, mieszanką budyniową, mlekiem, śmietaną oraz wódką.
- Do masy jajecznej wsypać suche składniki i wymieszać jedynie do połączenia.
- Ciasto wykładać do formy na muffinki, wypełniając papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki piec przez 20-25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.
Sprawdź też! Sgroppino – cytrynowy koktajl na sorbecie z wódką
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy