2023-09-04
Crumble jabłkowe z kardamonem i żubrówką
Jabłka obtoczone w żubrówce i zapieczone pod chrupiącą orzechową kruszonką. Słodki sposób, by rozgrzać się w chłodniejszy dzień i poprawić sobie humor.
SKŁADNIKI
-
4
duże jabłka
-
4
łyżki żubrówki
-
2
łyżki miękkiego masła
-
2
łyżki cukru
-
2
łyżki orzechów włoskich lub laskowych
-
2
łyżki mąki pszennej
-
1
łyżka cynamonu
-
1
łyżeczka mielonego kardamonu
-
płynny miód do smaku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Orzechy bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w moździerzu.
- Mąkę, masło, orzechy oraz cukier wymieszać i zagnieść na sypką kruszonkę – powinna mieć konsystencję mokrego piasku (w razie potrzeby dodać odrobinę mąki).
- Jabłka dokładnie umyć i obrać, po czym pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cynamonem, kardamonem i żubrówką. Można dodać miód do smaku.
- Owoce przełożyć do 4 kokilek i posypać kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 minut.
Sprawdź też! Szarlotka w szklance – deser bez pieczenia
- Jeśli chcemy, by owoce miały łagodniejszy smak, żubrówkę można zastąpić cydrem lub sokiem jabłkowym.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy