2023-12-05
Crème brûlée na koniaku
Na wypadek, gdybyś uznał crème brûlée za niewystarczająco dekadencki, przygotowaliśmy go z nutą koniaku i gałki muszkatołowej!
SKŁADNIKI
-
500
g śmietany 36%
-
4
żółtka
-
4
łyżki cukru + do posypania
-
1
łyżka esencji waniliowej
-
2
łyżki koniaku
-
0.5
łyżeczki startej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 140˚C. Śmietanę przelać do rondelka i zagotować z cukrem na niewielkim ogniu.
- Żółtka dokładnie rozkłócić i połączyć z esencją waniliową. Mieszając, stopniowo dodawać ciepłą śmietanę. Na końcu do masy wmieszać koniak oraz gałkę muszkatołową.
- Masę przecedzić przez sitko i przelać do kokilek. Naczynia wraz z kremem włożyć do formy żaroodpornej. Następnie wlać do niej wodę, by sięgała do połowy wysokości kokilek. Deser piec w kąpieli wodnej ok. 30 minut.
- Krem przestudzić i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia wierzchy posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 250˚C (grzałka górna) na 3-5 minuty. Gdy cukier się ładnie skarmelizuje, deser wyjąć na kratkę kuchenną. Cukier można też skarmelizować za pomocą specjalnego palnika. Crème brûlée ostudzić i ponownie schłodzić.
Sprawdź też! Brandy i koniak – czym się od siebie różnią?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy