2024-09-10
Ciasto kakaowe z gruszkami duszonymi w rumie
Wilgotne, mocno kakaowe ciasto, które skrywa gruszki duszone w aromatycznym rumie – to połączenie, które rozpieszcza podniebienie!
SKŁADNIKI
-
2
szklanki mąki pszennej
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
150
g cukru pudru
-
2
łyżeczki rumu
-
3
łyżki kakao
-
180
ml mleka
-
1
jajko
-
60
ml oleju
-
3
gruszki
-
2
szklanki wody
-
1
szklanka rumu
-
2
łyżeczki esencji waniliowej
-
0.5
szklanki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki umyć i obrać. Do garnka wlać wodę oraz rum. Następnie dodać esencję waniliową i brązowy cukier. Całość zagotować, mieszając.
- Do przygotowanej mieszanki z rumem włożyć obrane gruszki i podgotować na małym ogniu, aż będą al dente. Odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakao. W osobnej misce połączyć mleko, rum, jajko oraz olej.
- Mokre składniki dodać do suchych i mieszać tylko do połączenia składników.
- Ciasto przelać do keksówki o długości ok. 25 cm. Następnie zanurzyć w nim podgotowane gruszki.
- Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C (góra-dół). Piec ok. 50 minut do suchego patyczka.
Sprawdź też! Gruszka – grzeszny owoc, który miał rozpalać wyobraźnię!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy