Inspiracje

  • Przekąski na piknik przygotowane w TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL EY905D.
2024-06-21

Chrupiące przekąski na piknik. Celebrujemy lato!

Piknik – to brzmi tak beztrosko! Nic nas latem bardziej nie cieszy jak relaks w otoczeniu natury. Wyobraź sobie ciepłe promienie słońca, delikatny wiatr muskający twarz i zapach świeżych kwiatów. Leżysz na miękkim kocu, prowadząc leniwe rozmowy z przyjaciółmi i znajomymi, delektując się winem i chrupiącymi przekąskami… Czyż nie tak właśnie powinno się celebrować lato?

Piknik to świetny sposób, by nabrać oddechu po pracowitym tygodniu, cieszyć się piękną aurą i spotkać się z ludźmi, których bardzo lubimy. To jednak coś więcej niż tylko jedzenie i rozmowy. To przede wszystkim celebracja chwili, możliwość zwolnienia tempa i cieszenia się obecnością najbliższych.

Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D

Tefal Dual Easy Fry&Grill łatwo i szybko pomoże przygotować przekąski na piknik.

Tworzenie takich wspomnień sprawia, że mamy do czego wracać w długie, mroźne wieczory, kiedy tęsknimy za latem i słońcem. Czyż nie miło jest powrócić myślami do tych beztroskich chwil na łonie natury i piknikowych smaków, siedząc przy kominku z kubkiem gorącej herbaty?

Korzystajmy więc z wakacyjnej aury i budujmy piękne wspomnienia. Nie czas szukać wymówek, gdy słońce nas rozpieszcza. Ty zadbaj o dobre chęci, a my, razem z urządzeniem TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL EY905D, bierzemy na siebie piknikowe menu. Będzie pysznie i… chrupiąco! Dzwońcie po znajomych, zapowiada się miłe spotkanie w plenerze!

Randka w plenerze

Wybranie idealnego miejsca na piknij to już połowa sukcesu.

Zalety urządzenia TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL EY905D

To nie przypadek, że wybraliśmy właśnie to urządzenie, by pomogło nam przygotować kilka piknikowych przekąsek. Jego wielką zaletą jest to, że można w nim przyrządzić 2 różne potrawy jednocześnie, co łącznie daje porcje średnio na 6-8 osób. Mamy tu bowiem 2 szuflady – jedną większą o pojemności 5,2 l i mniejszą o pojemności 3,1.

Nie oszukujmy się – nikt nie chce utknąć na długo w kuchni. Nadmiar przygotowań można sprawić, że stracimy całą wenę i entuzjazm do projektu zwanego piknikiem 😉 To ma być miły czas, a więc i organizacja nie powinna nas zbytnio przytłaczać, tylko być przyjemnym etapem. Skoro istnieje sprzęt, który życie nam ułatwić może, to my bez wahania z tego korzystamy.

Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D

Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D.

1. Wszechstronność i funkcjonalność

Oprócz klasycznego smażenia na gorącym powietrzu, TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL posiada również funkcję grillowania, dzięki której można przygotować soczyste steki, warzywa lub owoce morza nawet poza sezonem grillowym.

2. Smażenie bez tłuszczu

Frytkownica umożliwia smażenie bez tłuszczu, co sprawia, że przygotowane potrawy są o wiele zdrowsze. Można cieszyć się chrupiącymi frytkami, kurczakiem lub warzywami bez obaw o nadmiar kalorii.

3. Szybkie przygotowanie posiłków

Dzięki mocy 2700W i technologii gorącego powietrza potrawy przygotowują się o 40% szybciej w porównaniu do tradycyjnego piekarnika. Świetne rozwiązanie dla osób, które nie chcą siedzieć w kuchni za długo.

Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D

Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D.

4. Łatwa obsługa

Intuicyjny panel dotykowy oraz 8 automatycznych programów gotowania sprawiają, że sprzęt jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy wybrać odpowiedni tryb (Frytki, Kurczak, Warzywa, Ryby, Deser, Suszenie, Manual lub Grill), naciskając ikonę w panelu, a urządzenie zajmie się resztą. Dodatkowo regulacja temperatury oraz czasomierz pozwalają precyzyjne dopasować smażenie do potrzeb każdej potrawy.

5. Łatwe czyszczenie

Wyjmowane części frytkownicy można myć w zmywarce, co znacznie ułatwia utrzymanie ich w czystości i sprawia, że sprzęt jest wygodny w codziennym użytkowaniu. Dzięki temu, po dniu spędzonym na świeżym powietrzu z przyjaciółmi, nie musisz myśleć jeszcze o myciu naczyń 😉

6. Oszczędność energii

Korzystając z tego urządzenia, oszczędzasz na rachunkach za prąd. Frytkownica zużywa o 70% mniej energii w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem.

Łatwe i szybkie przekąski na piknik

Niezależnie od tego, czy planujesz romantyczne popołudnie we dwoje, czy wypad z przyjaciółmi, odpowiednio dobrane jedzenie może uczynić ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym. Przygotowanie lekkich, smakowitych przekąsek wcale nie musi być skomplikowane, na pewno nie z TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL EY905D. Oto kilka pomysłów, które z pewnością umilą każdy piknikowy wypad.

Szaszłyki z kurczakiem marynowanym w winie

Przygotowując menu na piknik, trzeba wziąć pod uwagę, że w każdej chwili może złapać większy głód. Takie szaszłyki to dobre rozwiązanie, bo świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo warto spakować słoiczek ulubionego dipu, który możesz podać do tej przekąski.

To nasz hit niejednej imprezy pod chmurką. Sprawdzony patent na smaczną zabawę!

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami (fot. depositphotos).

Składniki na 5 sztuk:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g małych pieczarek
  • 0.5 szklanki oliwy z oliwek + 4 łyżki
  • 3 łyżeczki musztardy łagodnej
  • 0.5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem.
  2. Wino wymieszać z 1/2 szklanki oliwy z oliwek, musztardą oraz sosem sojowym. Przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić na 30 minut.
  3. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, pokroić w większą kostkę i przerzucić do miski. Następnie wrzucić obrane pieczarki. Całość oprószyć solą oraz pieprzem i polać pozostałą oliwą.
  4. Mięso, warzywa i pieczarki nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Następnie umieścić je w szufladzie 1 frytkownicy Tefal i ustawić temperaturę 200°C. Piec przez 12-15 minut.
  5. Pod koniec pieczenia szaszłyki skropić sokiem z cytryny i posmarować miodem lub syropem. Idealnie nadają się do jedzenia na ciepło i na zimno.

Pizzerinki na cieście francuskim

Komu by się chciało nieść pudła pizzy? Ale te miniwersje bez problemu zmieszczą się do kosza piknikowego. Jednak to, że ich rozmiary są nieco mniejsze, wcale nie oznacza, że jest tu mniej smaku. Wręcz przeciwnie!

To również przepis dla tych, którzy nie lubią przesiadywać w kuchni. Spód robimy z gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu potrzebujemy dosłownie kwadrans, by je przygotować i włożyć do urządzenia na dosłownie kilka minut.

Pizze w wersji mini na cieście francuskim (fot. depositphotos).

Składniki na 6 sztuk:

  • 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 100 g passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 100 g sera mozzarella
  • 80 g kiełbasy chorizo lub salami
  • 1 mały słoik czarnych oliwek
  • 2 pomidory
  • suszone oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Passatę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Chorizo lub salami, pomidory i mozzarellę pokroić w półplasterki. Oliwki osączyć i pociąć w talarki.
  2. Z ciasta francuskiego wykroić krążki o średnicy ok. 8 cm. Krawędzie placków zawinąć do środka (na 5 mm), formując wyższy brzeg. Środek posmarować passatą.
  3. Minipizze ułożyć w szufladach urządzenia Tefal, po czym ułożyć na nich kolejno mozzarellę, kiełbasę, pomidory oraz oliwki.
  4. Pizzerinki piec ok. 10 minut w temp. 180°C.

Pieczone migdały z nutą tequili

Wszyscy lubimy chrupać! Jednak te pieczone migdały, które wcześniej moczyliśmy w tequili, to wyższy stopień przyjemności. Na pewno uprzyjemnią nam czas na łonie natury. To tylko 3 składniki, a tyle smaku!

Pyszne orzechy moczone w tequili (fot. depositphotos).

Składniki na 5 porcji:

  • 500 g migdałów
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 szklanki tequili

Przygotowanie:

  1. Migdały zalać tequilą i odstawić na pół godziny. Od czasu do czasu je przemieszać.
  2. Frytkownicę TEFAL ustawić w trybie manualnym na 130°C (szuflada 2).
  3. Migdały osączyć z alkoholu, po czym włożyć do szuflady urządzenia. Piec przez 10-15 minut. Po 5 minutach szufladę wysunąć i przemieszać migdały, by równomiernie się podpiekły.
  4. Migdały przesypać do miseczki i oprószyć świeżo mieloną solą morską.

Kolorowe chipsy

Oto alternatywa dla paczki chipsów ze sklepu. Są zdrowsze, bo przygotowane bez tłuszczu i bez sztucznych dodatków, a do tego cieszą oko kolorami. Spróbuj, a już zawsze będziesz chcieć robić te domowe chipsy, i to nie tylko na pikniki.

Zdrowsza wersja popularnych chipsów (fot. depositphotos).

Składniki na 5 porcji:

  • 1 burak
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, po czym osuszyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn lub mandoliny.
  2. Talarki przełożyć do miski, skropić olejem i dokładnie wymieszać.
  3. Chipsy rozłożyć do szuflad we frytkownicy i ustawić program Frytki. W połowie smażenia urządzenie da sygnał dźwiękowy, że należy wysunąć szuflady i potrząsnąć nimi, by chipsy równomiernie się zrumieniły.
  4. Po wyjęciu chipsy oprószyć świeżo zmieloną solą morską i opcjonalnie ziołami prowansalskimi.

Sezon piknikowy w pełni! To idealny moment, aby spakować koc, wygodne poduszki oraz ulubione przysmaki i cieszyć się czasem na świeżym powietrzu z przyjaciółmi. To jednak nie tylko sposób na relaks i odpoczynek, ale także okazja do odkrywania nowych smaków i prostych, ale pysznych przekąsek.

Nam w tym sezonie pomaga TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL EY905D, który łączy w sobie funkcję frytkownicy, grilla i piekarnika. A w dodatku przygotowuje nasze ulubione przysmaki bez tłuszczu, więc radość ze wspólnego jedzenia w plenerze jest jeszcze większa.

No i zimą, gdy śnieg zasypie wszystkie progi i parapety, ten wyjątkowy sprzęt pomoże nam przypomnieć sobie te wakacyjne smaki i umilić czekanie na kolejny sezon pod chmurką. Przekąski z piknikowych spotkań mogą towarzyszyć nam przez cały rok, niezależnie od pogody.

Tomasz Lipiński

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.