Akademia
Calvados – francuska elegancja w kieliszku
Calvados to więcej niż alkohol – to esencja historii i duma Normandii. Od wieków lokalne destylarnie, szczycące się bogatą, trwającą od pokoleń spuścizną i niezrównanym kunsztem, przekształcają skromne jabłka w niezwykle szlachetny trunek. Calvados uważany jest za jeden z najbardziej charakterystycznych i wyrafinowanych alkoholi świata.
Czym jest calvados?
Calvados, wraz z koniakiem i armaniakiem, należy do „wielkiej trójki” francuskich brandy. Podobnie jak jego południowi kuzyni dojrzewa w dębie, ale w przeciwieństwie do nich nie powstaje na bazie winogron – jego życie zaczyna się w sadach gruszkowych i jabłkowych.
Owoce są wyciskane i poddawane fermentacji, a następnie destylowane do postaci eau de vie i leżakowane przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach, które mogą pochodzić nawet z XVII wieku.
Calvados posiada status Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) – to główna apelacja obejmująca całą Normandię. Dopuszcza użycie jabłek i gruszek w dowolnych proporcjach oraz nakazuje leżakowane przez co najmniej dwa lata w dębie.
Oprócz AOC istnieje jeszcze Calvados Pays d’Auge oraz Calvados Domfrontais.
- Calvados Pays d’Auge (obszar na wschód od Caen) – tu producenci mogą używać maksymalnie 30% gruszek i do destylacji spirytusu używają wyłącznie miedzianych alembików.
-
Calvados Domfrontais – mieszanka musi zawierać co najmniej 30% gruszek, a gorzelnicy muszą używać destylatorów kolumnowych ogrzewanych otwartym ogniem. Te trunki dojrzewają przez co najmniej trzy lata.
Producenci ze Starego Świata honorują sprawdzone, naturalne metody produkcji, ale nie boją się wprowadzać innowacji, tworząc coraz bardziej dynamiczną kategorię.
Oznaczenie wieku calvadosu
Podobnie, jak w przypadku innych brandy, na etykiecie calvadosu można znaleźć oznaczenia VS, VSOP i XO. Warto pamiętać, że tu podanie wieku nie jest obowiązkowe.
- VS – calvados, który dojrzewał od 2 do 4 lat;
- VSOP (Very Superior Old Pale) – calvados, który dojrzewał od 4 do 6 lat;
- XO (Extra Old) – calvados, który dojrzewał co najmniej 10 lat.
Jak smakuje calvados?
Młodsze calvadosy często są świeże i owocowe, z wyraźnymi nutami jabłek i delikatnymi akcentami kwiatowymi. Z czasem, jak dojrzewają w dębowych beczkach, zyskują głębsze, bardziej złożone nuty wanilii, karmelu i przypraw korzennych.
W starszych calvadosach subtelne akcenty pieczonych jabłek i gruszek mogą też przypominać ciasta z kruszonką lub karmelizowane owoce. Dębina również jest bardziej wyraźna, dodając charakteru, a nawet lekkiej goryczki, co przyczynia się do bogatego i zbalansowanego finiszu.
Sztuka serwowania i parowania calvadosu
Calvados najlepiej podawać w kieliszku w kształcie tulipana, który koncentruje aromaty i podkreśla nieodparcie gładki, pełny charakter trunku z jego dębowymi i karmelizowanymi nutami. Doskonale pasuje do dobrego cygara oraz kostki gorzkiej czekolady.
Calvadosem można delektować się także w trakcie posiłku, szczególnie gdy mamy do czynienia ze szlachetnymi mięsami, takimi jak wołowina lub dziczyzna. Już kilka małych łyków wydobędzie smak wielu potraw.
Ten trunek dobrze komponuje się ze słodko-kwaśnymi smakami (np. mięsami z chutney), ale i będzie dobrym towarzyszem do deserów. Mowa tu przede wszystkim o tartach owocowych, francuskiej tarcie tatin, tiramisu oraz niemalże każdym cieście na bazie czekolady.
Calvados VS podawany glacé (lodowaty) to z kolei doskonały dodatek do wędzonych ryb i kawioru.
- Sprawdź przepis! Jack Rose – szybki drink na calvadosie
Calvadosy (szczególnie te młodsze) również sprawdzą się w koktajlach, szczególnie można je mieszać z orzeźwiającymi spritzerami. Ten francuski specjał świetnie łączy też ze słodkim wermutem oraz bitterem. Koniecznie spróbuj drinka Manhattan, zamieniając whisky na calvados właśnie! Nie zawiedziesz się!
Konrad Bukowski
(fot. depositphotos)