2023-06-28
Brownie na ciemnym piwie
Głębokie, bogate smaki piwa typu stout lub porter idealnie pasują do czekolady!
SKŁADNIKI
-
1
szklanka mąki pszennej
-
4
łyżki kakao
-
100
g mlecznej czekolady
-
8
łyżek masła
-
0.5
szklanki ciemnego piwa typu stout lub porter
-
4
jajka
-
1
szklanka cukru trzcinowego
-
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
1
szklanka czekoladowych kropelek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuścić w rondelku. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do masła. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, po czym połączyć z piwem.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mąkę przesiać z kakao. Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym na kogel-mogel. Stale miksując, dodawać naprzemiennie mąkę z kakao oraz rozpuszczoną czekoladę.
- Na końcu do masy wmieszać ekstrakt waniliowy oraz czekoladowe kropelki (opcjonalnie). Ciasto przełożyć do wyścielonej pergaminem formy o wymiarach ok. 10×13 cm. Brownie piec przez 40-45 minut.
Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy