2025-05-28
Błyskawiczne ciasto truskawkowe na bourbonie
To ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe, z gałką lodów waniliowych i kieliszkiem lambrusco.
SKŁADNIKI
- 800
g truskawek
- 200
g cukru
- 120
g masła
- 270
g mąki pszennej
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
- 250
ml mleka
- 50
ml bourbona
- 2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0.5
łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce przekroić na pół lub w ćwiartki, po czym zasypać 1/3 cukru i odstawić na chwilę.
- Masło włożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 25×30 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, by się całkiem rozpuściło.
- W międzyczasie mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą i pozostałym cukrem. Następnie dodać mleko, bourbon oraz ekstrakt waniliowy. Miksować tylko do połączenia składników (nie należy mieszać zbyt długo).
- Na roztopione w naczyniu masła wylać przygotowane ciasto. Truskawki przecedzić przez sito i ułożyć na wierzchu.
- Ciasto piec przez 50-60 minut, aż się zarumieni. Gotowe wyjąć na kratkę kuchenną i odstawić do przestygnięcia. Można podawać z lodami.
Czytaj także! Najlepsze poncze na lato! 6 orzeźwiających przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy