• Pieczony boczek z nutą rumu
2024-05-24

Bekon w glazurze rumowo-pomarańczowej

  • 6 porcji
  • 20 minut
  • 25-30 minut
  • na rumie

Myślałeś, że boczek nie może być pyszniejszy? Sprawdź ten przepis! Słodka pomarańczowa zalewa z nutą rumu zmienia wszystko.

SKŁADNIKI
  • 24

    plasterki bekonu

  • 180

    ml soku pomarańczowego

  • 60

    ml płynnego miodu

  • 50

    ml ciemnego rumu

  • 1

    łyżka musztardy dijon

  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka wlać sok, miód oraz rum. Następnie dodać musztardę i pieprz. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  2. Ogień zmniejszyć i płyn podgrzewać, aż zredukuje się do ok. 1/3 szklanki.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Bekon ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut. Po tym czasie z blaszki zlać tłuszcz.
  4. Plastry bekonu posmarować połową przygotowanej glazury i piec ok. 10 minut.
  5. Bekon obrócić na drugą stronę i skropić pozostałą glazurą. Piec na złoty kolor jeszcze 5-10 minut.

Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!

(fot. depositphotos)





Tagi przekąska, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.