2024-05-24
Bekon w glazurze rumowo-pomarańczowej
Myślałeś, że boczek nie może być pyszniejszy? Sprawdź ten przepis! Słodka pomarańczowa zalewa z nutą rumu zmienia wszystko.
SKŁADNIKI
-
24
plasterki bekonu
-
180
ml soku pomarańczowego
-
60
ml płynnego miodu
-
50
ml ciemnego rumu
-
1
łyżka musztardy dijon
-
szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka wlać sok, miód oraz rum. Następnie dodać musztardę i pieprz. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
- Ogień zmniejszyć i płyn podgrzewać, aż zredukuje się do ok. 1/3 szklanki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Bekon ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut. Po tym czasie z blaszki zlać tłuszcz.
- Plastry bekonu posmarować połową przygotowanej glazury i piec ok. 10 minut.
- Bekon obrócić na drugą stronę i skropić pozostałą glazurą. Piec na złoty kolor jeszcze 5-10 minut.
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy