Inspiracje
Aperitivo – włoska tradycja, którą pokochasz
Włosi znani są z tego, że ich miłość do jedzenia i wspólnego spędzania czasu przy stole jest bezgraniczna. Dolce vita – słodkie życie mieszkańca Italii jest nieco leniwe, niespieszne i zawsze pełne ludzi! Włosi wprost uwielbiają się spotykać w większym gronie, by świętować. Lubią i zdecydowanie potrafią czerpać radość z życia, co widać na każdym kroku. Starają się, by dzień wypełniony był małymi rytuałami, które to sprawiają, że są po prostu szczęśliwsi. Jednym z nich jest właśnie aperitivo!
Czym jest aperitivo?
Powiedzieć, że aperitivo to napój podawany przed posiłkiem, to jak nie powiedzieć nic. To zdecydowanie coś więcej. Aperitivem możemy nazwać ten błogi moment między zakończeniem pracy a kolacją. To ta chwila, gdy Włoch uznaje, że produktywna część dnia została zakończona i może całkowicie oddać się relaksowi. To czas na spotkanie się ze znajomymi i rodziną, delektowanie się drinkiem i rozmawianie, nie oszczędzając rąk przy gestykulacji. Aperitivo to rytuał kulturowy.
Włosi mawiają, że lepiej nie jeść na pusty żołądek, dlatego powstało aperitivo! 😉 Wywodząca się z łacińskiego słowa aperire tradycja dosłownie oznacza otworzyć – włoskie aperitivo ma być rozpoczęciem wieczoru z przyjaciółmi, towarzyszyć rozmowie i pobudzić apetyt. Jest to rytuał siedzenia razem przy drinkach i małych przekąskach między 18:00 a 21:00. Chodzi w tym wszystkim bardziej o spotkanie i wspólne pogawędki, niż wypicie dużych ilości alkoholu. Aperitivo polega na sączeniu drinka i cieszeniu się swoim towarzystwem. Czy to nie piękne?
Czego się napić?
Tradycyjne koktajle są zazwyczaj lekkie (o niskiej zawartości alkoholu) i gorzkie w smaku, co sprawia, że idealnie pasują do słonych przekąsek. Najbardziej charakterystycznym napojem jest Spritz – orzeźwiający drink zrobiony na bazie Campari lub Aperolu z białym winem i wodą gazowaną. Popularny jest również drink Negroni, choć uznaje się, że najbardziej tradycyjnym napojem tak naprawdę jest wermut.
Obecnie jednak aperitivo jest kwestią osobistego wyboru – może być to prosecco, jasne piwo lub lekkie wino. Pijesz to, na co masz ochotę.
- Sprawdź nasz przepis na włoski Aperol Spritz!
Skąd się wzięła tradycja aperitivo?
Na to pytanie nikt do końca nie potrafi odpowiedzieć. Mówi się, że początki tej pięknej tradycji sięgają wynalezienia wermutu, ale i jego historia powstania jest dla nas wciąż mglista. Na pewno wzrost popularności aperitivo wiąże się z wprowadzeniem w 1786 roku na rynek jednego z pierwszych wermutów – odpowiedzialny był za to znany gorzelnik Antonio Benedetto Carpano. Twierdził, że jego wyjątkowa mieszanka ziół i wina wyjątkowo wspomaga pracę żołądka i jest zdecydowanie zdrowsza niż czerwone wino, szczególnie dla kobiet.
Jednak moda przerodziła się w prawdziwą tradycję dopiero na początku lat dwudziestych XX wieku, gdy do sprzedaży trafił napój wyprodukowany przez Gaspare’a Campari. Nazwisko coś Ci mówi? 😉
Włosi bardzo często skupiają się wokół ulubionej knajpki nieopodal miejsca, gdzie mieszkają, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by tradycję aperitivo przenieść do własnego domu. Nadchodzi wieczór? Przygotuj klika przekąsek i zaproś swoich przyjaciół na włoskie aperitivo. Niech rozmowom nie będzie końca! Popijajcie drinki, ciesząc się, że pod koniec dnia mogliście się w końcu spotkać i celebrować wspólne chwile. Życie jest piękne!
Zuza Milewska