Akademia
Falernum – słodki syrop z Barbadosu. Jak zrobić go w domu?
Falernum to jedna z tych tajemniczych nazw, którą można znaleźć na liście składników do koktajli. W starożytnym Rzymie pod tą nazwą kryło się wino, ale dziś już bardziej kojarzy się z Barbadosem i karaibskimi smakami. Czym tak naprawdę jest falernum i dlaczego musisz go spróbować?
Co to jest falernum?
Falernum to słodko-pikantny syrop/likier o smaku rumu, który rozwija smak klasycznych tropikalnych koktajli. Wzbogacony skórką limonki, migdałami oraz przyprawami, takimi jak cynamon i goździki, falernum ma cytrusowy smak z łagodnymi nutami kwiatowymi i ziołowymi. Jego charakterystyczne ciepło pochodzi zaś imbiru.
Oprócz wyraźnego profilu smakowego wnosi on również do koktajlu pewien element tekstury. Istnieją zarówno wersje alkoholowe falernum, jak i bez procentów.
Falernum powstał najprawdopodobniej na Barbadosie. Pierwsze artykuły prasowe opisujące go jako napój składający się z trzech części rumu, dwóch części soku z limonki, jednej części cukru i czterech części wody ukazały się pod koniec XIX wieku.
W latach 40. XX wieku, gdy w USA pojawiła się moda na drinki egzotyczne, falernum przedostał się do amerykańskiej kultury barowej, a stamtąd już powoli rozpoczął podróż do barów na całym świecie.
Falernum jest niezastąpiony w drinkach egzotycznych, rozjaśniając kwaśne nuty cytrusów i dodając nutę bogatej pikanterii, ale dobrze pasuje też do lekko gorzkich smaków. Doskonale komponuje się z drinkami na rumie, takimi jak Zombie lub Corn’n Oil. Spróbuj następnym razem dodać odrobinę do klasycznego Daiquiri zamiast syropu cukrowego, a poczujesz różnicę! Jest również niesamowicie orzeźwiający zmieszany z napojami gazowanymi z dodatkiem limonki.
Chociaż falernum najczęściej dodaje się do napojów rumowych, nie bój się eksperymentować i łączyć go z różnymi alkoholami i napojami.
Jak szybko i łatwo zrobić falernum na rumie w domu?
Choć przez długi czas mieszanka była trudno dostępna, teraz falernum można nabyć u różnych producentów. Niestety na próżno szukać go na sklepowych półkach w popularnych marketach. Na szczęście szybko i łatwo ten karaibski syrop można przygotować samemu. Co więcej, domowe falernum oferuje możliwość ulepszenia smaku i dopasowania do własnych preferencji smakowych.
Składniki:
- 300 ml rumu overproof
- 8 limonek
- 30 goździków
- 50 g świeżego imbiru
- 500 ml ostudzonego syropu cukrowego
- 50 g płatków migdałów
- 2 laski cynamonu
Przygotowanie:
- Limonki dokładnie umyć i zetrzeć z nich skórkę, po czym wycisnąć 180-200 ml soku. Na suchej patelni uprażyć migdały z dodatkiem goździków, stale mieszając, by się nie przypaliły.
- Imbir sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach i razem ze skórką limonki wrzucić do słoika. Wrzucić migdały, anyż oraz cynamon i składniki zalać rumem. Słoik zakręcić i odstawić na 24 godziny (temperatura pokojowa).
- Rum przecedzić i dokładnie wymieszać z sokiem z limonki oraz syropem cukrowym. Syrop rozlać do szczelnie zamykanych butelek.
Jeśli jesteś gotowy, by odkryć smak egzotycznych drinków na nowo, falernum musi znaleźć się w Twoim barku. Doda słodyczy, pikanterii i słońca Twoim koktajlom. Spróbuj, a poczujesz różnicę!
Tomasz Lipiński
(fot. depositphotos)