• Mini serniczki z ricotty z dodatkiem rumu
2023-11-28

Miniserniki z ricottą na rumie

  • 12 porcji
  • 30 minut
  • 40 minut
  • na rumie

Słodycz na dwa kęsy? Sernik w wersji mini idealnie uzupełni łyk gorącej kawy.

SKŁADNIKI
  • 1

    szklanka pokruszonych ciastek

  • 4

    łyżki rozpuszczonego masła

  • 400

    g ricotty

  • 50

    g cukru pudru

  • 1

    opakowanie budyniu waniliowego

  • 3

    jajka

  • 50

    g rozpuszczonej mlecznej czekolady

  • 2

    kieliszki ciemnego rumu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokruszone ciastka zemleć w malakserze i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Masę ciasteczkową przełożyć na dno kokilek lub wyścielonej papilotkami formy do muffinek. Docisnąć łyżką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170ºC. Piec ok. 5 minut.
  3. Przygotować masę serową: ricottę zmiksować z cukrem pudrem. Mieszając, stopniowo dodawać jajka, budyń w proszku, czekoladę oraz rum.
  4. Masę serową przelać do podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 170ºC. Miniserniczki studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  5. Ostudzone serniki udekorować według uznania, np. ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub sosem karmelowym.

(fot. depositphotos)

 








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.