2023-09-26
Smażone serowe kąski w piwnym cieście
Świetna przekąska na mecz lub spotkanie w większym gronie.
SKŁADNIKI
- 450
g sera typu biały cheddar
- 1
łyżeczka cebuli granulowanej
- 1
łyżeczka czosnku granulowanego
- 1
szklanka mąki pszennej + 2 łyżki do sera
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
jajko
- 1
łyżeczka musztardy
- 150
ml piwa jasnego typu lager
- 0.5
łyżeczki soli
- 0.5
łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- 1 szklankę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem. Cheddar pokroić na niewielkie kawałki.
- Jajko starannie rozkłócić z musztardą i dodać do sypkich składników. Następnie stopniowo dodawać piwo, stale mieszając, aż całość się połączy.
- W rondelku dobrze rozgrzać olej. Kawałki sera wymieszać z pozostałą mąką, po czym kolejno, trzymając je za pomocą szczypiec, zanurzać w cieście piwnym i wrzucić do gorącego tłuszczu. Smażyć przez 1-2 minuty, aż ciasto się ładnie zrumieni.
- Na końcu kąski wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionym dipem.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy