2024-09-18
Chlebek dyniowo-czekoladowy z rumem
Czas osłodzić sobie jesień! Czekolada, dynia i rum tworzą razem najlepsze trio na jesienną chandrę.
SKŁADNIKI
- 150
g pokrojonej dyni
- 100
ml wody
- 100
g oleju
- 2
jajka
- 70
ml soku pomarańczowego
- 60
ml ciemnego rumu
- 120
g cukru trzcinowego
- 280
g mąki pszennej
- 1
łyżeczka sody oczyszczonej
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1.5
łyżeczki cynamonu
- 200
g czekoladowych groszków lub startej czekolady
masło do formy
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrojoną dynię przełożyć do rondelka i zalać 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut, aż dynia zmięknie. Ostudzić.
- Do dyni dodać olej, jajka, sok pomarańczowy, rum oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
- Mąkę wymieszać cynamonem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać masę dyniową i całość dobrze połączyć łyżką. Do ciasta wmieszać 2/3 groszków czekoladowych.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę o wymiarach ok. 9x10x25 cm posmarować masłem.
- Formę wypełnić przygotowanym ciastem. Wierzch posypać pozostałym groszkami. Piec przez 40-45 minut.
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy