2023-08-14
Kotlety w ekspresowym sosie na whisky
Dodaj smaku zwykłym schabowym aromatycznym sosem na bazie whisky.
SKŁADNIKI
-
4
kotlety schabowe bez kości
-
1
kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5 cm)
-
1
łyżka oleju roślinnego
-
2
łyżki whisky
-
3
łyżki wody
-
60
ml sosu sojowego
-
1
łyżeczka cukru trzcinowego
-
2
ząbki czosnku
-
1
szalotka
-
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Imbir obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szalotkę posiekać.
- Kotlety oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, po czym dobrze zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Odstawić.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, szalotkę oraz imbir. Składniki podsmażać ok. 15 sekund, po czym wrzucić cukier i wlać whisky, sos sojowy oraz 3 łyżki wody.
- Całość podgrzewać ok. 5 minut, od czasu do czasu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Kotlety włożyć do sosu i podgrzewać przez 2-3 minuty, po czym przełożyć na talerze. Można podawać z pieczonymi ziemniakami lub duszonymi warzywami.
Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy