2023-07-03
Rumowe cytryny z lawendą
Idealny dodatek do drinków oraz deserów. Zimową porą zaś doskonale zaromatyzują rozgrzewającą herbatę.
SKŁADNIKI
-
1
kg niedużych cytryn
-
200
ml płynnego miodu
-
100
ml rumu
-
2
łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
-
1
łyżeczka goździków (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, po czym osuszyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Cytrusy ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego opcjonalnie wrzucić po kilka goździków.
- Rum połączyć z płynnym miodem oraz lawendą, po czym mieszanką zalać cytryny w słoikach. Szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem. Cytryny są gotowe już po 3 dniach.
Sprawdź też! Falernum – słodki syrop z Barbadosu. Jak zrobić go w domu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy