2022-06-13
Szampańskie sakiewki na słono
Naleśnikowe sakiewki na szampanie wypełnione paprykowo-pomidorowym farszem. Tak smakuje królewski poranek!
SKŁADNIKI
-
300
ml szampana
-
200
ml gazowanej wody mineralnej
-
4
jajka
-
15
łyżek mąki
-
1
łyżka oleju + do smażenia
-
2
kolorowe papryki
-
1
duży pomidor
-
2
ząbki czosnku
-
1
cebula
-
1
opakowanie sera mozzarella
-
1
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
kilka łodyg szczypiorku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wodę mineralną wymieszać z szampanem, po czym zmiksować z jajkami, mąką, 1 łyżką oleju oraz szczyptą soli – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w temperaturze pokojowej.
- Gdy ciasto będzie odpoczywało, przygotować farsz. Papryki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. Cebulę drobno posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i wrzucić pokrojone papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pomidor naciąć, sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Następnie pomidor pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pociąć na małe kawałki. Dołożyć do papryki z cebulą.
- Gdy warzywa będą miękkie, dołożyć koncentrat i całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni usmażyć rumiane naleśniki – przed smażeniem każdego naleśnika patelnię należy posmarować niewielką ilością oleju.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki.
- Na usmażonych naleśnikach wykładać porcję farszu (po 2-3 łyżki), a na wierzchu ułożyć porcję sera. Brzegi naleśników związać szczypiorkiem, formując sakiewki.
- Naleśniki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy