2023-06-09
Ruloniki z chleba tostowego
Co gdy nas poniesie w kuchni wyobraźnia? Powstają właśnie takie cuda, czyli maślane tosty z cukrem pudrem, tequilą oraz sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI
-
4
kromki chleba tostowego
-
1
jajko
-
2
łyżki mleka
-
2
łyżeczki tequili
-
1
łyżeczka cukru w wanilią
-
masło do smażenia
-
cukier puder do posypania
-
ulubiony gęsty dżem do posmarowania
-
dowolne owoce do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Z chleba odkroić skórki, po czym kromki rozwałkować na cieńsze płaty.
- Na środku każdej kromki rozsmarować porcję ulubionego dżemu, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegów, po czym zwinąć w rulony.
- Jajko rozkłócić z mlekiem z dodatkiem cukru z wanilią oraz tequilą, a następnie obtoczyć w nim zawijańce z chleba.
- Na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim ruloniki ze wszystkich stron. Tosty podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane świeżymi owocami.
Sprawdź też! 6 prostych pomysłów na śniadanie do łóżka
- Ruloniki świetnie smakują także z masłem orzechowym lub kremem czekoladowym. Można przygotować również samemu krem serowo-owocowy: 1 łyżkę gęstego jogurtu (np. greckiego) należy wymieszać z 2 łyżkami konfitury owocowej i 4 łyżkami białego sera.
- Zamiast tequili można użyć ciemnego rumu.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy