2023-02-13
Jabłka w cieście piwnym
Krążki soczystych jabłek w chrupiącym cieście. Dorośli przecież też lubią słodkie podwieczorki.
SKŁADNIKI
-
4
jabłka
-
2
łyżki octu jabłkowego
-
2
jajka
-
0.5
szklanki mąki pszennej
-
1
opakowanie budyniu waniliowego (60 g)
-
0.5
szklanki jasnego piwa
-
2
łyżki cukru pudru + do posypania
-
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym wykroić gniazda nasienne. Jabłka skropić octem i wymieszać (dzięki temu nie ściemnieją).
- Jajka rozbić – białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać rozkłócone żółtka i delikatnie wymieszać łyżką.
- Do masy jajecznej wmieszać mąkę oraz budyń. Na końcu dodać piwo i starannie połączyć.
- W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Jabłkowe krążki maczać w przygotowanym cieście i wrzucić na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Jabłka osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.
Sprawdź też! Pieczone jabłka w winie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy