2024-03-21
Słodki omlet z rumowymi wiśniami
To słodkie śniadanie wywodzi się z Austrii, a jego oryginalna nazwa to Kaiserschmarrn. Inaczej nazywany jest też omletem cesarskim. Czy może być coś lepszego na królewskie rozpoczęcie dnia?
SKŁADNIKI
- 500
g mrożonych wiśni bez pestek
- 75
g rozpuszczonego masła
- 2
łyżki rumu
- 2
łyżki płynnego miodu
- 4
jajka
- 0.5
łyżeczki soli
- 4
łyżki cukru pudru
- 250
g mąki pszennej
- 250
ml mleka
- 1
łyżeczka esencji waniliowej
- 1
łyżka mąki ziemniaczanej
- 0.5
szklanki zimnej wody
masło klarowane do formy
- Wiśnie wrzucić do rondelka (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Podgrzewać ok. 15 minut na średnim ogniu, mieszając. Pod koniec dodać miód do smaku i wymieszać.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać do wiśni. Podgrzewać przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Następnie wlać rum i przez chwilę trzymać na ogniu, mieszając.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Jajka rozbić. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka ucierać z cukrem ok. 3 minut, aż powstanie gładka i jasna masa, po czym dołożyć roztopione i ostudzone masło, mleko, mąkę pszenną oraz esencję waniliową. Zmiksować do połączenia składników.
- Do masy dołożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do dwóch żaroodpornych naczyń posmarowanych masłem klarowanym i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut. Omlet rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki i podawać z rumowymi wiśniami.
Sprawdź też! Wiśnie w żelu na czerwonym winie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy