2022-06-13
Karmelowo-rumowy sos do deserów
Ten sos jest genialny! Warto zawsze go mieć pod ręką, by urozmaicić każdy deser. Doskonale pasuje do lodów, ciast, gofrów, pieczonych owoców, a także gorącej czekolady.
SKŁADNIKI
-
220
g cukru pudru
-
70
g masła
-
4
łyżki wody
-
0.5
szklanki śmietany 30%
-
70
ml ciemnego rumu
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka o grubym dnie wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu bez mieszania, aż cukier się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.
- Gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i całość zagotować. Następnie zostawić na małym na 10 minut (nie mieszać), aż karmel nabierze złotego koloru (uważać, by się nie przypalił).
- Do karmelu dodać masło i podgrzewać, mieszając. Gdy masło się roztopi, wlać śmietanę i połączyć.
- Sos zdjąć z ognia i wymieszać z rumem. Ostudzić i przelać do zamykanego pojemnika.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy