2022-05-31
Krem ziemniaczany z grappą
W kuchni nie ma miejsca na nudę. Takie przepisy jak ten sprawiają, że gotowanie staje się jeszcze bardziej przyjemne.
SKŁADNIKI
-
5
dużych ziemniaków
-
2
cebule
-
2
łyżki masła
-
3
ząbki czosnku
-
100
g startego parmezanu
-
50
ml grappy
-
suszony majeranek
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, po czym opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
- Na rozpuszczonym w garnku maśle zeszklić cebulę, po czym wrzucić ziemniaki oraz całe ząbki czosnku. Wlać tylko tyle wody, by zakryła składniki. Przykryć pokrywką.
- Całość gotować na niewielkim ogniu do miękkości ziemniaków. Następnie zupę zmiksować na gładki krem.
- Do zupy wrzucić starty parmezan i wlać grappę. Wymieszać. Na końcu całość doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Można podawać z grzankami.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy