2025-02-02
Szybka pomidorowa na wermucie
Czas zapomnieć o nudnej pomidorowej z niedzielnego rosołu. Oto prawdziwa kulinarna rewolucja – pomidorówka na wytrawnym wermucie z zielonym pesto.
SKŁADNIKI
- 2
cebule
- 2
ząbki czosnku
- 1
papryczka chili
- 6
łyżek wytrawnego wermutu
- 1
puszka pomidorów bez skórki
- 250
g śmietany 30%
- 1
pęczek kolendry
- 1
pęczek natki pietruszki
- 30
g orzechów włoskich
- 6
łyżek oliwy z oliwek + do smażenia
- 100
g sera feta
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Papryczkę chili opłukać, przeciąć na pół i usunąć gniazdo nasienne. Czosnek i cebulę obrać, po czym razem z papryczką chili drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zrumienić na niej cebulę z czosnkiem oraz chili. Następnie dołożyć wermut, pomidory z zalewą i śmietanę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie przygotować pesto: kolendrę oraz pietruszkę opłukać i razem z orzechami włoskimi przełożyć do misy blendera. Dodać 6 łyżek oliwy z oliwek i całość zmiksować.
- Zupę zmiksować blenderem na gładki krem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z ziołowym pesto oraz pokruszoną fetą.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy