2022-06-29
Owsianka z karmelizowaną gruszką
Złe wspomnienia z dzieciństwa z owsianką w roli głównej? Ten przepis zatrze niemiłe wspomnienia i sprawi, że w tym wydaniu pokochacie ją na nowo!
SKŁADNIKI
-
2.5
szklanki mleka
-
7
łyżek płatków owsianych błyskawicznych
-
1
łyżka cukru trzcinowego
-
2
łyżki masła
-
2
małe gruszki
-
1
łyżeczka cynamonu
-
garść dowolnych orzechów, np. włoskich
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
- Mleko wlać do rondelka i zagotować, po czym wsypać płatki. Owsiankę gotować na małym ogniu przez 4-5 minuty, mieszając. Na koniec doprawić cynamonem.
- Masło roztopić na patelni i wyłożyć gruszki. Owoce posypać cukrem trzcinowym i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
- Przygotowaną owsiankę przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć karmelizowane połówki gruszek i posypać posiekanymi orzechami.
- Do przygotowania owsianki można użyć miksu płatków w proporcji: 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki płatków jaglanych oraz 2 łyżki płatków orkiszowych.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy