2025-08-14
Czekoladowy sernik baskijski z whisky
Rozpływa się w ustach! Taki deser to marzenie każdego wielbiciela serników!
SKŁADNIKI
- 750
g pełnotłustego serka śmietankowego (w temperaturze pokojowej)
- 240
g cukru pudru
- 20
g kakao w proszku
- 150
g gorzkiej czekolady (70%)
- 3
jajka (w temperaturze pokojowej)
- 300
g śmietany 36%
- 1
szczypta drobnej soli morskiej
- 2
łyżki whisky
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 230°C. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyścielić papierem do pieczenia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Serek śmietankowy utrzeć za pomocą miksera z cukrem pudrem na gładką masę. Miksując, do masy serowej wbijać po 1 jajku.
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę oraz whisky. Mieszankę wlać do masy serowej i zmiksować do połączenia. Na koniec wmieszać sól oraz kakao.
- Przygotowaną masę wlać do tortownicy. Formą kilka razy delikatnie stuknąć o blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza.
- Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika na 35 minut (wierzch powinien być lekko przypalony). Nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia. Gdy ostygnie, przełożyć do lodówki.
Czytaj także! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy