2025-04-29
Maślane ciasteczka serowo-pomidorowe
Kruche i słodko-słone. Idealnie uzupełnią talerz przystawek.
SKŁADNIKI
-
180
g mąki pszennej
-
120
g schłodzonego masła
-
1
duże jajko
-
0.5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
100
g startego sera cheddar
-
4
suszone pomidory
-
1
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
-
1
łyżeczka suszonej natki pietruszki lub tymianku
-
30
g startego parmezanu
-
szczypta pieprzu kajeńskiego
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, papryką, pietruszką lub tymiankiem i pieprzem kajeńskim. Suszone pomidory drobno pokroić.
- Mocno schłodzone masło zetrzeć na tarce i dodać do sypkich składników. Całość zagniatać, aż ciasto zacznie przypominać konsystencją mokry piasek.
- Następnie wbić 1 jajko oraz dodać posiekane suszone pomidory i starty cheddar. Składniki zagnieść na ciasto, po czym owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (a najlepiej na całą noc).
- Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C (termoobieg). Dwie blachy do pieczenia wyścielić pergaminem.
- Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować na niej każdą porcję ciasta na grubość ok. 0,5-0,7 cm. Następnie za pomocą szklanki wykrawać kółka i układać na blasze (ciasto może być trochę klejące, ale staraj się nie dodawać za dużo mąki).
- Każde ciasteczko posypać każde odrobiną startego parmezanu i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 13 minut.
- Gotowe ciasteczka wyjąć na kratkę kuchenną i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni.
Czytaj także! Finger food – małe przekąski, wielki efekt! Tym zrobisz wrażenie na gościach
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy