Akademia
Ile kalorii ma kieliszek wina?
Wino to nie jest zwykły napój. To klimat. To pretekst do długich rozmów, tło do randki albo towarzysz wieczoru z serialem i pizzą. Ale w czasach, gdy nawet chipsy mają swoje fit wersje, coraz częściej pojawia się pytanie: ile kalorii ma kieliszek wina?
No i nagle zaczyna się wewnętrzna walka: z jednej strony – życiowa przyjemność, z drugiej – zdrowy rozsądek (i dżinsy, które się nie dopinają). Spokojnie, nie musisz wybierać między winem a sylwetką. Wystarczy, że poznasz parę faktów o kaloriach w winie.
Zacznijmy od podstaw. Ile to jest kieliszek wina?
Standardowa porcja to ok. 150 ml. To mniej więcej tyle, ile nalewają w restauracjach i wine barach. Z jednej butelki (750 ml) wyjdzie więc prawie pięć kieliszków.
Ale… wiadomo, w domu zasady są inne. Kto by tam liczył mililitry, gdy raczymy się winem po długim i ciężkim dniu. Warto jednak wiedzieć, że się jako punkt odniesienia w badaniach, tabelach i – co najważniejsze – w liczeniu kalorii przyjęło się wartość 150 ml.

Standardowa porcja wina to ok. 150 ml (fot. depositphotos).
Od czego zależy kaloryczność wina?
Kaloryczność wina zależy przede wszystkim od dwóch składników: zawartości alkoholu (czyli tzw. ABV – alcohol by volume) oraz ilości cukru resztkowego, który pozostaje po fermentacji.
Pierwszym i największym „winowajcą” kalorii w winie jest alkohol. Ma aż 7 kcal na gram – prawie dwa razy więcej niż cukier, który ma ich 4. A więc im wyższy procent, tym więcej energii niesie za sobą każdy łyk.
Drugim czynnikiem jest cukier resztkowy, czyli ten, który nie został przefermentowany i pozostał w winie. Wina półsłodkie i słodkie mają go zdecydowanie więcej, więc i ich kaloryczność rośnie – czasem nawet do 150 kcal na kieliszek! A więc, jeśli liczysz kalorie, sięgaj po wina wytrawne, najlepiej te o niższym ABV.
- Czytaj także! Czy wino ma ciało?

Alkohol nadaje winu pewną lepkość, czyli sposób, w jaki płyn się porusza, gdy nim zamieszamy.
Ciekawostka!
Wino z cieplejszych regionów świata (np. Kalifornia, Australia) ma zwykle więcej alkoholu, bo winogrona w pełnym słońcu dojrzewają szybciej i mają więcej cukru – który potem fermentuje w alkohol.
Z kolei w chłodniejszych miejscach (jak Alzacja, Dolina Loary, północne Włochy), winogrona mają mniej cukru, więc wina są lżejsze — zarówno w smaku, jak i kaloriach.
Prawdziwe różnice między winem Starego Świata a Nowego Świata
Które wina mają najmniej kalorii?
1. Białe, lekkie i wytrawne (ok. 90–100 kcal/kieliszek)
To zazwyczaj wina o niższej zawartości alkoholu (poniżej 11%) i niewielkiej ilości cukru. Świetnie sprawdzą się jako orzeźwiający wybór na wieczór, szczególnie latem.
Przykłady: albariño, vinho verde, grüner veltliner, prosecco (szczególnie brut), szampan brut nature.
2. Czerwone o lekkim ciele (ok. 110–120 kcal/kieliszek)
Są całkiem aromatyczne, ale wciąż zawierają mniej kalorii – zwłaszcza jeśli wybierzesz wina z chłodniejszych regionów i o niższej zawartości alkoholu.
Przykłady: pinot noir, gamay (czyli beaujolais), zweigelt
- Dowiedz się więcej! Pinot noir – odkryj jego wyjątkowy charakter i smak
Kaloryczne bomby – dla tych, którzy nie liczą kalorii
1. Wzmacniane, słodkie i gęste (czasem ponad 200 kcal/75 ml)
Wina deserowe to prawdziwe kaloryczne petardy – nie tylko z powodu cukru, ale też przez dodatkowy alkohol.
Przykłady: porto, sherry, madeira
2. Wysokoalkoholowe wina czerwone (ok. 130–160 kcal/kieliszek)
Im więcej procentów, tym więcej kalorii – szczególnie w stylach takich jak kalifornijski zinfandel (często ma 16% ABV)
3. Słodkie wina białe i różowe (ok. 120–140 kcal/kieliszek)
Choć mają mniej alkoholu, rekompensują to większą ilością cukru.
Przykłady: moscato, brachetto
To ważne! Od 8 grudnia 2023 roku w Unii Europejskiej obowiązują nowe przepisy, które wymagają, aby na etykietach win (zarówno spokojnych, jak i musujących) zamieszczona była informacja o wartości energetycznej, czyli kaloryczności.
Konrad Bukowski
(fot. depositphotos)