• Zapiekana biała kiełbasa
2025-04-10

Zapiekana biała kiełbasa na cydrze

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • 35 minut
  • na cydrze

Tradycja, ale w nowej odsłonie! Pachnie jabłkiem i wiosną. Idealne danie na wielkanocny stół.

SKŁADNIKI
  • 500

    g białej surowej kiełbasy

  • 2

    pory

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    duże jabłko

  • 3

    szklanki wytrawnego cydru (opcjonalnie białego wina)

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Białą kiełbasę zalać wrzątkiem (powinna być cała przykryta wodą) i odstawić na 30 minut.
  2. W międzyczasie por dokładnie umyć i pokroić w talarki. Jabłko opłukać i osuszyć, a następnie pociąć w ósemki, wykrawając gniazda nasienne.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić por i podsmażać przez 2 minuty.
  4. Por podlać 50 ml cydru i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż się zeszkli, a płyn odparuje. Dobrze doprawić solą oraz pieprzem.
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłożyć por oraz kawałki jabłka.
  6. Kiełbasę wyjąć w wody i pokroić w plasterki, po czym ułożyć je na porze. Całość podlać pozostałym cydrem.
  7. Naczynie żaroodporne wstawić do gorącego piekarnika. Kiełbasę piec przez 20 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na funkcję grill i piec jeszcze przez 15 minut.

Dowiedz się więcej! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.