2025-04-10
Zapiekana biała kiełbasa na cydrze
Tradycja, ale w nowej odsłonie! Pachnie jabłkiem i wiosną. Idealne danie na wielkanocny stół.
SKŁADNIKI
-
500
g białej surowej kiełbasy
-
2
pory
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
1
duże jabłko
-
3
szklanki wytrawnego cydru (opcjonalnie białego wina)
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Białą kiełbasę zalać wrzątkiem (powinna być cała przykryta wodą) i odstawić na 30 minut.
- W międzyczasie por dokładnie umyć i pokroić w talarki. Jabłko opłukać i osuszyć, a następnie pociąć w ósemki, wykrawając gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić por i podsmażać przez 2 minuty.
- Por podlać 50 ml cydru i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż się zeszkli, a płyn odparuje. Dobrze doprawić solą oraz pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłożyć por oraz kawałki jabłka.
- Kiełbasę wyjąć w wody i pokroić w plasterki, po czym ułożyć je na porze. Całość podlać pozostałym cydrem.
- Naczynie żaroodporne wstawić do gorącego piekarnika. Kiełbasę piec przez 20 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na funkcję grill i piec jeszcze przez 15 minut.
Dowiedz się więcej! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy